Autor: Hele Hammer, Telema tegevjuht • 18. detsember 2020

Pärnu Tarneahelakonverents 2021 programmijuht Hele Hammer: mida mõõdad, seda saad

Nii nagu üldjuhtimises, on ka tarneahela juhtimises teada-tuntud tõde, et mida mõõdad, seda saad. See teema on alati aktuaalne, olgu meil käsil majanduskasv või -langus. Mõõdikud on suunanäitajateks nii headel kui halbadel aegadel, kirjutab Pärnu Tarneahelakonverentsi 2021 programmijuht ja Telema juhatuse esimees Hele Hammer.
Pärnu Tarneahelakonverents 2021 programmijuht ja Telema juhatuse esimees Hele Hammer
Foto: Raul Mee

Mõõtmisest ja mõõdikutest on kirjutatud palju raamatuid ning sellel teemal peetud palju konverentse, kuid ühte ja õiget vastust pole seni olnud pakkuda kellelgi. Nii otsime ka 2021. aasta tarneahelakonverentsil võlumõõdikuid ja vastust igahaljatele küsimustele: mida, kuidas ja kui tihti mõõta, et paremini juhtida?

Kui Äripäev palus mul tarneahelakonverentsi programmijuhi ametit kaaluda, olin kahtlev, kuni ajani, mil jutuks tuli seekordne võimalik teema. Tulemuslikkuse mõõtmine, võtmemõõdikud, juhtimislauad ja seeläbi paremad juhtimisotsused on selgelt üks minu lemmikteemasid. Lisaks asetub teema kenasti tarneahela juhtimise (selles valdkonnas ei saa ma end eksperdiks kutsuda) ja finantsjuhtimise (seda olen kauem praktiseerinud) kattumiskohale. Tekkis palju mõtteid, kuidas sellele teemale läheneda.

Tarneahela tulemuslikkuse mõõtmiseks on teatavasti maailmas välja töötatud mitmeid väga keerukaid komplekssüsteeme - näiteks SCOR-, kuid millised relevantsed Eesti ettevõtetele? Ka Tallinna Tehnikaülikoolis on tarneahela juhtimise magistrandid seda teemat mitmetes magistritöödes uurinud. Kuid mida tegelikult ettevõtted teevad?

Nii sündis üks väga äge programm, kus avame tulemuslikkuse mõõtmise teemat järk-järgult, liikudes üldiselt üksikule ning käsitledes seda valdkondade kaupa. Igas sessioonis on nn suure pildi esineja, millele järgnevad ettevõtete lood.

Meil on väga hea meel, et esinema on lubanud tulla väga erineva taustaga ettevõtted - on suuri ja väikeseid, on kaubandus-, tootmis- ja logistikaettevõtteid. Kõik nad räägivad sellest, kuidas nemad on valinud endale juhtimismõõdikud ning kas ja kuidas on need ajas muutunud ja kuidas neid mõõdetakse. Oleme palunud neil tuua ka näide sellest, kuidas on mõõdetud vale asja ja jäetud midagi mõõtmata.

Olen kindel, et mõõtmise ja mõõdikute teema kõnetab lisaks tarneahela juhtidele ka ettevõtete tippjuhte, aga ka finantsjuhte, tootmisjuhte, müügijuhte, ostujuhte ja tegelikult laiemalt kõiki juhte.

Tulekul!

Pärnu Tarneahelakonverents 2021 "Mõõdame!" toimub 18.-19. märtsil Pärnu Kontserdimajas.

Tutvu programmiga ja pane end kohe kirja SIIN.

Laval: Pipelife Eesti, Comodule, Post 11, Klick Eesti, Eesti E-kaubanduse Liit jpt ettevõtted.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077