Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 17. detsember 2020

Mööblitootjate TOPi 3. koht Neiser Group: aasta nagu Ameerika mägedel

Pehmet mööblit valmistav Neiser Group AS platseerus mööblitootjate edetabelis kolmandale kohale, nimetades mulluste heade tulemuste põhjuseks edukat tootearendust ning turundust.
Neiseri omaniku Jori Ala-Jyrä sõnul tuli tehas kevadel tellimuste ärakkumise tõttu mitmeks nädalaks sulgeda.
Foto: Allan Põllu

97% toodangust eksportiva ettevõtte põhiturud olid 2019. aastal Holland, Soome ja Saksamaa.

“Mulluste heade tulemuste taga oli edukas tootearendus,” ütleb Neiser Groupi omanik Jori Ala-Jyrä. “Ja turundus kasvatas nõudlust. Digitaliseeritud ja efektiivne tootmine andis meile võimaluse vähendada tootele lisandväärtust mitteandvaid tegevusi. See lõi meile võimaluse maksta oma töötajatele konkurentidest kõrgemat palka, mis tagas tugeva ja motiveeritud meeskonna.”

Tänavune aasta on Ala-Jyrä sõnul olnud nagu elu Ameerika mägedel. “Vahetult enne esimest koroonalainet tegime tootmisrekordeid, sellele järgnes täielik tellimuste ärakukkumine, mille tõttu pidime tehase seiskama mitmeteks nädalateks. Turgude kiiret taastumist ei osanud sel hetkel ette näha. Täna teeme jälle uusi tootmisrekordeid.”

Loe lisaks
Mööblitootjate TOPi võitja: meil on tootmine kogu aeg tellimustega kaetud

Ent Ala-Jyrä tõdeb, et materjalitarnijaid kimbutavad koroonaga seotud probleemid, mis eeldab ettevõttelt tootmisprotsesside läbipaistvust ja võimekust probleemidele kiirelt reageerida. Samas on pandeemia mõju tarbija käitumisele olnud tema sõnul kogu sisustusvaldkonda soosiv. “Tulevikku vaadates ootab aga tootjaid tihe konkurents, kasvavad tootmiskulud ning tööjõupuudus. Kindel edumaa on teiste ees nendel ettevõtetel, kes on panustanud tootearendusse ja digitaliseerimisse,” rääkis Ala-Jyrä.

Täna saab Neiseri diivaneid osta eksklusiivsematest kauplustest nii Dubais, Abu Dhabis kui ka mitmes Aafrika riigis. Ent lõviosa toodangust läheb siiski Kesk-Euroopa ja Skandinaavia turgudele.

Usk rohepöördesse

Rääkides tulevikust, ütleb Ala-Jyrä, et nemad Neiser Groupis usuvad rohepöördesse.

“Toodame juba täna suure osa vaja minevast energiast oma päikesepargiga. FSC-sertifitseeritud ettevõttena kanname hoolt selle eest, et iga meie tootmise jaoks maha võetud puu asemel istutataks uus puu. Kaasame ka meie koostööpartnereid ja tarnijaid tegutsema keskkonnasäästlikult. Vastutustundliku tootearenduse, õigete materjalide valiku ja digitaliseeritud tootmislahenduste abil suudame veelgi efektiivsemalt toota ja säästlikumalt kasutada meile antud loodusressursse.”

Kõik Neiseri diivanid valmivad 10 000 ruutmeetri suuruses tehases, ühe katuse all algusest lõpuni. 2019. aastal investeeris ettevõte põhivarasse kokku 1,2 miljonit eurot. Grupis töötab 2020. aasta detsembri seisuga 123 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077