Autor: Tööstusuudised.ee • 23. märts 2020

Järgmisel aastal valmib 15miljoniline ohtlike jäätmete tehas

Jäätmekäitlusettevõte Eesti Keskkonnateenused ehitab Eestisse uue ohtlike jäätmete töötlemise tehase, mis lahendab eelmisel nädalal kerkinud probleemi, kui Kunda Nordic Tsement teatas klinkritootmise lõpetamisest ja 80 inimese koondamisest.
Argo Luude
Foto: Liis Treimann

Tegemist on ühe viimase aja suurima jäätmekäitlussektori investeeringuga, mis ulatub 15 miljoni euroni.

Eesti Keskkonnateenuste juhi Argo Luude sõnul on tulnud sellega juba pikalt arvestada, et nö Kunda lahendus kukub ühel hetkel ära. “Nagu nad ka ise välja tõid, siis Kunda tehnoloogia oli vana ja suure süsinikuheitmega. Ühel hetkel pidi see ära lõppema. Õnneks on Eesti Keskkonnateenuste tütarfirma AS Epler & Lorenz oma projekti juba pikalt ette valmistanud ning juhuslikult läks nii, et praktiliselt Kunda Nordicu teatega samal ajal kirjutas Epler & Lorenz omakorda alla lepingule uue ohtlike jäätmete käitlemise tehase ehituseks,” rääkis Luude.

Kui seni kasutati suurema osa Eestis tekkivate ohtlike jäätmete töötlemiseks Kunda klinkritootmise protsessi, siis uus tehas on konkreetselt just jäätmekäitluse fookusega.

Epler & Lorenzi juhataja Janis Lorenzi sõnul võtavad ehitustööd omajagu aega ning suures plaanis loodetakse valmis jõuda 2021. aasta jooksul. “Sellist tehast niiöelda riiulilt ei osteta, vaid see eeldab põhjalikku projekteerimist, arvestades Eesti tingimusi ja meie vajadusi. Seadmed tulevad Itaaliast ning loodame, et praegune katkuaeg saab läbi ja see ei ole takistuseks tehase valmimisel,” selgitas Lorenz.

Kuna Kunda Nordic Tsemendis kaob ohtlike jäätmete töötlemise võimekus juba praegu, siis ilmselt hakatakse vahepealsel perioodil ohtlikke jäätmeid koguma ja ladustama kuni uue käitlemisvõimekuse valmimiseni.

Epler & Lorenzi olemasolev ohtlike jäätmete käitlustehas jääb tööle ka peale uue tehase valmimist ning kahepeale suudavad need katta ära kogu Eesti ohtlike jäätmete käitlemise vajaduse.

Epler & Lorenz alustas tegevust 1991. aastal õlijäätmete kogumise ja põletamisega esimesel Baltimaadesse ehitatud jäätmepõletusseadmel. Ettevõtte eesmärk on edendada jäätmete taaskasutamist, et vähendada prügilasse ladestatavate jäätmete hulka ning aidata kaasa ümbritseva elukeskkonna säilimisele.

esti Keskkonnateenused (EKT) on Eesti juhtiv jäätmekäitlus- ja kommunaalteenuseid pakkuv kontsern, mille põhitegevus on olmejäätmete kogumine. Lisaks sellele tegeleb ettevõte teisese toorme, ehitusjäätmete ning muude jäätmete kogumisega. EKT pakub talvisel ajal ka teede ja tänavate hooldusteenust. Ettevõte teenindab Eestis enam kui 100 000 klienti ning käitleb üle 250 000 tonni jäätmeid aastas. Kontsern annab tööd ligi 600 inimesele.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077