Autor: Harro Puusild • 13. veebruar 2020

Stera juht Veiko Vaher: tarneahela peamine risk on praegu ebakindlus

Praegu võib tekkida olukord, kus realiseerub korraga mitu riski ja nende mõju tarneahelale on raske hinnata, hoiatab aprilli alguses Pärnu Tarneahelakonverentsil esinev Stera Eesti juht Veiko Vaher.
Stera Eesti juht Veiko Vaher esineb 2.-3. aprillil toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil
Foto: Raul Mee

"Ettearvamatus toob endaga kaasa olukorra, kus tarneahela osapoolt alustavad kõik oma riskide maandamist. Kuna tarneahel ei ole üldjuhul tasakaalus, siis mõjutab see kõige valusamalt tarneahela nõrgemaid pooli, kelleks allhankijad ilmselgelt on," ütleb Veiko Vaher, kes esineb tänavu 2.-3. aprillil toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil "Risk(id) kõikjal".

Masina- ja metallitööstusele ennustab Vaher aga suhteliselt stabiilset ja suuremate üllatusteta aastat. "Tootmismahud kasvavad endiselt, kuid ilmselt mitte samas tempos nagu viimastel aastatel," prognoosib ta.

Järgneb intervjuu Veiko Vaheriga.

Millised on peamised tarneahela juhtimist puudutavad väljakutsed või riskid, millega Stera kui allhankija praegu silmitsi seisab?

Peamise riskina tooksin välja ebakindluse. Tarneahelat mõjutavaid konflikte, sõdasid, streike ja viirusi on aegade jooksul ikka ette tulnud. Samas praegu võib tekkida olukord, kus realiseerub korraga mitu riski ning nende lõplikku mõju tarneahelale on väga raske ette näha ja hinnata.

Ettearvamatus toob endaga kaasa olukorra, kus tarneahela osapooled alustavad kõik oma riskide maandamist. Kuna tarneahel ei ole üldjuhul tasakaalus, siis mõjutab see kõige valusamalt tarneahela nõrgemaid pooli, kelleks allhankijad ilmselgelt on. Riskide ebaproportsionaalne jaotus kogu tarneahelas on aga ebaefektiivne.

Loe lisaks
Tarneahela riskid on asendamatud inimesed ja ainutarnijad

Suurim väljakutse on teha õigeid ja kaalutletud otsuseid olukorras, kus tootmismahud ei kasva enam endise kiirusega ja kus tarneahela „tugevad“ püüavad oma riske maandada läbi nende (riskide) suunamise „nõrgematele“. Veelgi enam tuleb tegeleda potentsiaalsete riskide hindamisega ja oma ärimudeli testimisega muutuvates oludes ning osata ja julgeda öelda õigel hetkel ka EI.

Tänavusel Pärnu Tarneahelakonverentsil on palju juttu ka tarnijatega seotud riskidest. Kuidas Stera oma tarnijariske juhib? Millised on teie peamised ootused tarnijatele?

Tarnijariske saab juhtida ainult tarnijatega aktiivselt suheldes ja tehes õigeid otsuseid tarnijate valikul. Eeldame, et tarnijad järgivad oma tegevuses meiega samu väärtusi ja käitumispõhimõtteid - eetilisi väärtusi, jätkusuutlikkust, pidevat protsesside parendamist jne. Need kõik mõjutavad otseselt või kaudselt tarnekindlust ja kvaliteeti. Hindame oma tarnijate sooritusi regulaarselt ja anname ka tagasisidet.

Millised on sinu kui juhi ootused alanud aastale ja majanduskeskkonnale? Milliseks võib aasta kujuneda masina- ja metallitööstusele?

Ma usun, et aasta tuleb suhteliselt stabiilne ja ilma suuremate üllatusteta. Tootmismahud kasvavad endiselt, kuid ilmselt mitte samas tempos nagu viimastel aastatel. See annab võimaluse suunata rohkem tähelepanu ja aega efektiivsuse suurendamisele, protsesside parendamisele ja läbi selle konkurentsivõime parandamisele. Väga loodan, et ainult konkureerimise asemel hakkame keskenduma ka koostööle ja otsima võimalusi, kuidas suurendada oma toodete lisandväärtust läbi ettevõtete vahelise koostöö.

Pane tähele!

Veiko Vaher esineb 2.-3. aprillil 2020 toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil „Risk(id) kõikjal“, kus räägib riskidega seotud kogemustest.

Lisaks on laval: Stoneridge Electronics, Carlsberg Group, Paulig Grupp, Ensto Ensek, Omniva, Balti Logistika jpt.

Konverentsi täispika programmiga saab tutvuda SIIN ja registreerida SIIN.

Soodushind kehtib kuni 12. märtsini!

NB! Konverentsile on tulemas juba üle 220 inimese. Vaata siit, kes kirjas on.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077