Autor: Tööstusuudised.ee • 12. november 2019

Idufirma COMODULE avas tehase

Eesti idufirma COMODULE avas eelmisel nädalal tehase, kus hakatakse tootma elektroonikat, mille abil ühendatakse sõidukid internetiga. Ühtlasi plaanib ettevõte hakata tootma ka elektritõukerattaid.
Kristjan Maruste tehase avamisel
Foto: COMODULE

"Ainus võimalus ellu jääda ongi see, et sa tegelikult lõpuks ise toodad. Niisiis - hakkasime oma tehast ehitama," teatas iduettevõtte COMODULE looja Kristjan Maruste märtsis toimunud Pärnu Tarneahelakonverentsil. Tehase loomise idee tekkis aga juba möödunud aasta lõpus.

Nüüd on uus Tallinnas Türi tänaval asuv 1800-ruutmeetrine tehas valmis – tehase avapidu peeti 7. novembril.

Uues tehases hakatakse tootma elektroonikat, mis pannakse sõidukite külge või sisse, et ühendada need internetiga ja pakkuda erinevaid teenuseid – näiteks jagamissüsteemil põhinev tõukerataste rent.

Ettevõtte asutaja Kristjan Maruste ütles Tööstusuudistele, et tehases hakkab tootmisprotsessiga aktiivselt tegelema viis inimest. "Kuna tooteliin on projekteeritud spetsiifiliselt meie toote jaoks, siis on palju elemente tootmises automatiseeritud. Tootmise protsessi on aktiivselt kaasatud viis inimest," sõnas Maruste.

Loe lisaks
Idufirma ehitab oma tehase

Seda, kui palju uude tehasesse investeeriti, ettevõte ei avalda. "Lisaks on meil seda ka raske arvestada, sest mõned investeeringud on ühekordsed, aga seadmete rentimine on mitmekordne kulu," märkis Maruste.

20 000 ühikut kuus

Kristjan Maruste tunnistas, et on oma tehasest unistanud juba ammu. "Idee teha ettevõttele tehas tekkis eelkõige suurest kasvust ja nõudlusest telemaatika riistvara vastu," ütles ta. "2018. aasta lõpus kasvas meie tootemaht nii hoogsalt, et lisaks Eesti koostööpartnerite kasutamisele hakkasime kaaluma oma tehase rajamist. Lisaks tootlikkusele aitab tehase rajamine meil õppida ja kontrollida kogu tootmistsüklit, mis omakorda annab eelise turul – sest oleme kiiremad ja suudame kiiresti tootemuudatusi teha."

Vähem kui aastaga valminud tehases on võimalik praegu toota 20 000 ühikut kuus. "Hetkel toodame 13 000 ühikut kuus. Meie tootmisvõimekus on 20 000 ja töötame selle nimel, et tõsta see 30 000 peale. Järgmine suurem plaan on alustada oma elektritõukeratta tootmisega," avas Maruste tulevikuplaane.

Eesti soodsad tingimused

Maruste hinnangul on väga levinud arusaam, et kõik peaksid tootma Hiinas, kuid sellest hoolimata otsustas COMODULE oma tehase kodumaale teha.

"Tegelikkuses on Eestil väga tugev elektroonika tootmise ajalugu ja üleüldiselt on Eestis väga soodsad tingimused tootmiseks. Lisaks hoiab see kokku tohutult aega ja ressurssi, kui tooteinsenerid ja tootmine on ühes linnas. Ja viimaseks on poliitilise kliima tõttu meie klientidele väga oluline, et tootmine toimub Euroopas. Ning meile on oluline, et intellektuaalomand ei lahku meie juures,“ põhjendas Maruste.

COMODULE on 2014. aastal loodud iduettevõte, mis on loonud sõidukite jagamissüsteemi jaoks vajaliku IoT ja telemaatika lahenduse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077