Autor: Helen Külaots • 5. november 2019

Norra tööstusettevõtted panustavad palju, et ringmajandusele üle minna

Norra tööstusettevõtted on maailmas juhtival kohal keskkonna- ja kliimasäästlike tegutsemise põhimõtete poolest. See tähendab, et väga paljud ettevõtted panustavad, et leida võimalusi tootmise efektiivsemaks ja rohelisemaks muutmiseks, rääkis Norra Tööstuste Föderatsiooni jäätmekäitluse valdkonna juht Gunnar Grini täna toimuval ringmajanduse konverentsil.
Gunnar Grini
Foto: Raul Mee

Norra Tööstuste Föderatsioon on Norra ettevõtete keskliidu suurim ühing, mis esindab enam kui 2800 ettevõtet, kus töötab kokku umbes 125 000 töötajat erinevatest tööstusharudest, näiteks elektri- ja energiaseadmete tööstus, nafta- ja gaasitootmine, mäetööstus, plastitööstus, tekstiilitööstus, jäätmekäitluse ja ringlussevõtu ettevõtted.

Norra ettevõtete keskkonnasõbralikke otsuste taga seisab ka valitsus, mis on loonud toetava maksusüsteemi ja hea ligipääsu jätkusuutliku energia kasutamisele. Grini sõnul on üheks esmaseks ja lihtsaimaks viisiks vähendada ettevõtete jäätmeid, kusjuures Norra kogemus näitab, et jäätmete vähendamine muutus ettevõtetele kasumlikuks alles aastaid hiljem ning ei maksa oodata sellest teguviisist kiiret majanduslikku kasu.

Teise näitena tõi Grini välja jäätmete taaskasutamise. Kuna jäätmeid tekib palju, siis on nende uuesti kasutusse suunamine lihtsaim viis koheselt keskkonda panustada. Norra valitsus on klassifitseerinud aina enam jäätmeid ohtlikke jäätmete nimekirja, mistõttu satub neid tööstustes ka vähem loodusesse.

Et võimaldada ettevõtetel lihtsamat ümberlülitust ringmajanduse põhimõtetele, on Grini sõnul vajalik lihtsustada ja ühtsustada EU liikmesriikide vahelisi regulatsioone, suurendada nõudlust ressursside efektiivsemale kasutamisele ja keskkonnasõbralikematele toodetele.

Nagu mitmed teised Ringmajanduse konverentsil esinejad, toonitas ka Grini, et ringmajanduse aluseks on teadus- ja arendustegevus, mis tuleb appi disainiprotsessis, madala emissiooniga toodete välja töötamises, tööstuses teisese toorme kasutamisel, jäätmete taaskasutusvõimaluste suurendamisel ning ka selles, kuidas taastumatuid loodusressursse kuluefektiivselt ümber töödelda. Kusjuures Norras panustavad ettevõtted ise uuringutesse ning ei jää pelgalt lootma riigile.

Ringmajandusele üleminekut soodustavad seega valdkonnapõhised uuringud ja samas ka riskide hajutamine. Ehk kui ettevõte otsustab ärimudelit muuta, võiks tal näiteks olla riiklik garantii või lihtsalt tugi, et võimalikult valutult muutus ellu viia. Samavõrd olulised on ka investeeringud innovatsiooni, et leida uusi võimalusi, ning ettevõttesisesed pilootuuringud, millega tuvastada võimalusi protsesside parendamiseks.

Täna toimub Noblessneri Valukojas ringmajanduse konverents "Tark tormab".

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077