Autor: Tööstusuudised.ee • 11. september 2019

Adven ehitab Valmierasse ligi 5 miljonit maksva biokatlamaja

Adven Eesti ja Läti tegevjuht Urmo Heinam, Monumi tegevjuht Gatis Logins ja Valmiera linnapea Jānis Baiks.
Foto: Adven Eesti
Adven Eesti ja Läti tegevjuhi Urmo Heinami ja Valmiera linnapea Jānis Baiksi osavõtul pandi eile, 10. septembril, Valmiera hakkpuidu katlamajale nurgakivi. Projekti maksumus on 4,9 miljonit eurot, millest 1,66 miljonit eurot kaasrahastab EL Ühtekuuluvusfond.

Puiduhakke katlamaja plaanitakse tööle panna 2020/2021 kütteperioodiks.

Põhja-Lätis asuva biokatlamaja vundamenti pandi sümboolne kapsel, milles on sõnum tulevastele põlvedele ja veel kaks olulist asja - 10. septembri "Valmiera uudiste" väljaanne, kus projektist esmakordselt juttu oli ning Jāzeps Vītolsile pühendatud Läti Panga juubelimünt. Sõnumis rõhutatakse, et riigi tugevus seisneb suutlikkuses oma majandust kavandada, luua ja ülal pidada, nii et selle katlamaja loomine on särav näide jätkusuutlike ideede elluviimisest.

“Meie eesmärk on luua keskkonna- ja ressursisõbralikke ning jätkusuutlikke energialahendusi. Valmiera hakkpuidu katlamaja ehitus on Advenile oluline verstapost grupi laienemisel. Adven toimetab nii Eestis, Lätis, Soomes kui Rootsis, kuid meie meeskond ja eesmärgid on ühised ja riigipiirid ei piira kuidagi tiimide vahelist koostööd. Oleme Eestis enamus oma piirkondadest viinud juba üle kohalikule taastuvkütustele, mis toetab nii riigi majandust kui ka CO2 emissiooni vähendamise eesmärke. Toetame igakülgselt meie Läti meeskonda ning Valmiera biokatlamaja on näide sellest, kuidas uusima tehnoloogia abil on võimalik luua süsteem, mis toodab soojust, on vähem sõltuv fossiilkütustest ja aitab kaasa soojuse prognoositavamale hinnale," rõhutas Adven Eesti ja Läti tegevjuht Urmo Heinam.

Tunnustades valla toetust projektile, ütles Valmiera linnapea Janis Baiks: „Uus katlamaja on oluliseks eeliseks kogu Vidzeme piirkonnas, nii elanikkonnale, majandusele kui ka keskkonnale. See projekt kajastab meie muret keskkonna ja linnainimeste ees, rakendades seda projekti kõige uuenduslikumate energialahendustega - tõhusal, usaldusväärsel ja jätkusuutlikul viisil.”

Plaanis on paigaldada hakkpuidu katel soojusvõimsusega 9 MW ja suitsugaaside kondenseeriv ökonomaiser soojusvõimsusega 1,5 MW. Niipea kui uus, Dakstiņu 1 asuv hakkepuidukatlamaja tööle hakkab, pannakse aadressil Riia 25 asuv katlamaja kinni, vähendades sedasi linna õhusaastet.

Projekti töötatakse välja tihedas koostöös ehitusettevõtte MONUM ja Valmieras Ves Ltd-ga, kes vastutab mitte ainult hakkepuidu katlamaja ehituse, vaid ka praegu käimas oleva Dakstiņu tänava ja kommunaalteenuste ehitamise eest.

Adven Eesti on üks suurimaid energiatootjaid Eestis, pakkudes terviklikke energialahendusi ja energiamüüki tööstus- ja kinnisvara sektoris. Lisaks toodab ja edastab Adven toasooja 19 kaugküttepiirkonnas üle Eesti ja edastab maagaasi 18 võrgupiirkonnas.

Tulekul!

Juba reedel, 13. septembril toimub väljasõiduseminar Energiasäästlikud lahendused, mille raames külastatakse teiste objektide seas ka Adven Eestio uut Haabneeme biokatlamaja.

Lisaks on plaanis külastada Eesti Pandipakendi uut päikeseparki ja tutvuda Põhjala Pruulikoja säästliku valguslahendusega.

Vaata täpset ajakava ja pane end kirja SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077