Autor: Äripäev • 13. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paigas: alkoholiaktsiis langeb 25 protsenti

Õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäär langeb mõne nädala pärast.
Foto: Veiko Tõkman
Riigikogu võttis tänasel istungil vastu seaduse, millega langetatakse 1. juulist õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsenti.

Isamaa fraktsiooni, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni ja Keskerakonna fraktsiooni algatatud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seadus näeb ette vähendada 25 protsenti õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid piirikaubanduse ohjeldamise eesmärgil.

Eesti inimesed peaksid tarbima vähem alkoholi ja hoidma tervist, aga selle kõrval tuleb vaadata ka riigieelarvesse laekuvaid tulusid, ütles riigikogus Keskerakonna liige Kersti Sarapuu. „Ma ei nõustu arvamusega, mille kohaselt antud eelnõu suunaks eestlasi rohkem jooma, ei, seda kindlasti me ei taotle, kuid meie eesmärk peab olema ebanormaalse piirikaubanduse pidurdamine. Pidev alkoralli ja koju varude ladustamine mõjutab tervist,“ lisas ta.

Reformierakonna liige ja parlamendi asespiiker Siim Kallas ütles oma sõnavõtus, et erakond on pettunud, sest nende parandusettepanekuid eelnõu juures kuulda ei võetud, ometi ollakse valmis eelnõu poolt hääletama. „Eelmise valitsuse kehtestatud aktsiiside tõstmise seaduse eesmärk ei olnud mitte alkoholipoliitika, vaid riigikassa täitmine. Alkoholipoliitika oli ja on vaid kaasnev nähtus, tõsine nähtus. Rahanduslikus mõttes äparduti kapitaalselt. Eesti rahvas kaotas ebaõiglaselt naaberriigi riigikassale rohkem kui 300 miljonit eurot,“ ütles Kallas.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077