Autor: Mait Kraun • 15. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: pallaadium ja kuld tõusuteel

Nädala börsiuudised: metallid sellel nädalal ühist suuna ei leidnud; rauamaak jälle tõusmas; pallaadium ja kuld tõusuteel; kütuse hinnatõus jätkub.
Kuld kallineb.
Foto: Pixabay

•See nädal olid osad metallid kallinemas, osad odavnemas. Osalt toetas metalle nõrgem dollar, teisalt kasvas hirm globaalse majanduskasvu aeglustumise pärast.

•Rauamaak tõusis, sest paljudel Hiina terasetootjatel lubati tegevust jätkata, mis tõstab eeldatavasti nõudlust.

•Pallaadium ja kuld on jälle tõusuteel, esimene jõudis uue rekordini, teine ületas jälle 1300 dollari taseme. Ka väärismetallidele on positiivselt mõjunud dollari nõrgenemine.

Metallid sellel nädalal ühist suuna ei leidnud

Kõige enam kallines sellel nädalal pallaadiumi hind – üle 3 protsendi. Alumiinium tõusis 2,5 protsenti, 1899 dollarini tonnist. Tsingi hind kallines 2,3 protsenti, 2824 dollarini tonnist.

Vase hind, mida peetakse maailmamajanduse tuleviku peegeldajaks, odavnes 0,2 protsenti, 6412 dollarini tonnist. Mõni nädal tagasi tõusis vask mitme kuu kõrgeima tasemeni.

Tina odavnes 1,1 protsenti, 21 190 dollarini tonnist. Nikkel langes 1,2 protsenti, 12 981 dollarini tonnist.

Rauamaak kallines

Rauamaagi hinnad tõusid reedel kahe nädala kõrgeima tasemeni, sest mitmetel Hiina terasetootjatel lubati tegevust jätkata, vahendab Reuters.

Terasehinnad jätkasid aga langust, sest investorid muretsevad nõrga nõudluse ning Hiina suure pakkumise pärast.

Maikuu rauamaagi futuuri hind tõusis Daliani toorainebörsil 93,32 dollarini tonnist. Qingdao sadama tonnihind tõusis 87 dollarini, selgub SteelHome’i andmetest.

“Hiina terasetootmise keskus Tangshan eemaldas mitmete tehaste tootmispiirangud, mis seati selle kuu alguses,” teatas ANZ.

Kõne all on tehased, kus rauamaagi kuumutatakse ning pressitakse suuremaks massiks enne terase valmistamist.

Rauamaagi hind
Foto: Äripäev AS

Pallaadium ja kuld tõusuteel

Pallaadium tõusis nädala lõpus järjekordse rekordini, sest ilmusid uudised, et Venemaa plaanib väärismetallide vanametalli eksporti piirama hakata.

Ka kuld tõusis uuesti 1300 dollari tasemest kõrgemale, sest dollar taandus ning globaalse majanduskasvuga seotud hirmud süvenesid. Pallaadiumi untsihind tõusis 1567 dollarini, mis on kõigi aegade rekord.

Venemaa kaubandus- ja tööstusminister ütles, et kaalub väärismetallide vanametalli eksporti 1. maist kuni 31. oktoobrini keelata.

“See on spekulatsioon ning mõned võivad kasutada seda ettekäändena hinda ülespoole suruda. Ei ole veel kindel, et Venemaa pallaadiumi pakkumist piirama hakatakse,” ütles Commerzbanki analüütik Carsten Fritsch.

Pallaadiumi hind tõusis nädalaga kokku 3,2 protsenti, kuld tõusis 1,3 protsenti, 1302 dollarini untsist. Hõbe kallines 2 protsenti ja unts maksab 15,3 dollarit.

Kulla hind.
Foto: Äripäev AS
Kütuse hinnatõus jätkub

Nafta tõusis sellel nädalal viimase nelja kuu kõrgeima tasemeni ning taastumine jätkub. See on kiiresti kallinema pannud ka kütusehinnad.

Reuters kirjutab, et nafta hinnatõusu põhjuseid on neli. Nendeks on OPECi tootmispiirangud, Venezuela valitsuskriis ning sellega kaasnevad USA sanktsioonid, Iraani vastased sanktsioonid ja USA enda naftavarude väike kahanemine kuu alguses.

Brenti toornafta kallines nädalaga 0,9 protsenti ja WTI lisas 3,1 protsenti. Kummagi barrelihind oli neljapäeva õhtuks vastavalt 66,7 ja 58,3 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 3,8 protsenti, 602 dollarini tonnist. Diislikütuse tonni eest tuleb välja käia 609 dollarit ning kerge kütteõli tonn maksab 601 dollarit. Maagaas kallines 2,5 protsenti, 4,11 dollarini briti soojusühiku kohta.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077