Autor: Tööstusuudised.ee • 31. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandus-tööstuskoda toetab väliskaubandusministri ametikoha loomist

Kaubandus-tööstuskoha peadirektor Mait Palts
Foto: Raul_Mee
Eesti Kaubandus-Tööstuskoda peab väliskaubandusministri ametikoha loomist vajalikuks.

Välisministeerium küsis kaubandus-tööstuskojalt arvamust seoses võimaliku väliskaubandusministri ametikoha loomisega, selgub koja kodulehelt. Koda leiab, et Eestil on vaja ministrit, kelle vastutusvaldkonnas oleksid ekspordi ja investeeringutega seonduvad teemad. Praegu ei toimu majandusdiplomaatide ja välisriikides resideeruvate EASi ekspordinõunike vahel piisavalt koordineeritud tegevust Eesti ekspordi arendamiseks.

Eksport vajab kindlakäelist tuge

Välisriikide esindused Eestis toetavad oma tegevustega koduriigi ettevõtjate tegevusi, ettevõtjate huve kaitstakse ning aktiivselt otsitakse ka koostöövõimalusi. Eriti hästi paistavad sellega silma suurriikide esindajad.

Eesti ettevõtjatel on kogemusi, kus Eesti saatkonnad välismaal keelduvad ettevõtjate aitamisest ja toovad ettekäändeks argumendi, et ettevõtjate toetamine ei kuulu diplomaatide ülesannete hulka.

Eesti välisesinduste huvides peaks olema Eesti ekspordi arengu võimaldamine. On erinevaid sektoreid, kus Eesti ettevõtja ei saa alustada koostööd ilma riigi poolse toeta, seni on seda rolli täitnud kõrgetasemelised visiidid sihtriikidesse, kuid see ei täida alati kõiki eesmärke ning vastavate isikute ajaressursid on piiratud.

Väliskaubandusminister peaks olema Välisministeeriumi juures

Väliskaubandusministri vastutusvaldkonnas peaksid olema ekspordi ja investeeringutega seonduvad teemad, samuti peaks uue ministri vastutusvaldkonda kuuluma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus(EAS). Lisaks peaksid vastutusalas olema ka majandusdiplomaatia ja diplomaatide võimekuse ning tähtsuse suurendamisega seonduvad teemad. Uue ametikoha loomisel peaks tekkima olukord, kus nii majandusdiplomaadid kui ka välisriigis resideeruvad EASi ekspordinõunikud kuuluvad väliskaubandusministri alla ning tegutsevad koordineeritult Eesti ettevõtete huvides.

Ettevõtetele toeks olev majandusesindaja peaks olema igas saatkonnas ning olulisemates partnerriikides peaks vastav ressurss olema kindlasti suuremgi. Lisaks oleks mõistlik, et väliskaubandusministri vastutusalas oleksid ka arengukoostööga seonduvad teemad.

Kaotada tuleks ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri ametikoht

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri ülesanded peaksid minema väliskaubandusministrile (nt seoses ekspordi ja investeeringutega) ning teatud teemad jääma tänasele majandus- ja taristuministrile (nt ehituse, elamumajanduse, innovatsiooni, telekommunikatsiooni ja infotehnoloogiaga seonduvad valdkonnad).

Allikas: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077