Autor: Tööstusuudised.ee • 29. jaanuar 2019

Priit Tamm: mööblitööstuse võimekus on piiri peal

Priit Tamm
Foto: Andras Kralla
Standardi juhatuse liige Priit Tamm tunnistas Äripäeva raadiole antud intervjuus, et mööblitööstuse võimekus on praegu piiri peal ja seda eeskätt Eesti sisemiste ressursside tõttu. "Tegelikult on ressursid ära kulutatud," tunnistas Tamm.

Priit Tamm rääkis Äripäeva raadiole antud intervjuus, et viimased neli aastat on ekspordikasv jäänud mööblisektoris 5 protsendi juurde. "2016. aastal korraks kukkus, aga 2017 läks eest ära. Suures pildis on mööblitööstuse ekspordikasv seisma jäänud," tunnistas Tamm, lisades, et näiteks 2-5protsendist kasvu tema kasvuks ei pea. "See ei ole minu ambitsioonide juures kasv - kasv on 10+ protsenti."

Tamme sõnul on sellel ka omad põhjused. "Sisetarbimine on kasvanud - me kõik näeme, mis toimub kinnisvaraarendustega ja ehituses tervikuna. Mööblitööstuses on 700 ettevõtet, millest pooled on mikroettevõtted. Hõivatuid on 6000-7000," selgitas ta.  

"Mööblitööstuse võimekus on täna piiri peal ja seda meie sisemiste ressursside tõttu. Meil on täpselt niipalju inimesi, kui meil on. Paljudel ettevõtetel puudub investeerimisvõimekus. Kõige olulisem takistus, mida meie tunnetasime juba eelmise aasta teise poolaasta alguses, on see, et tegelikult pole tööjõudu. Kui sa tõesti tahad kasvada, siis selleks pole oskustööjõudu võimalik leida," võttis Tamm olukorra tööjõuturul kokku.

Veel ütles Tamm, et seadme võib tootja osta kiiresti, aga kui ühe inimese otsimine võtab pool aastat ja sa teda ikka leia, siis see on tõsine takistus. "Ma arvan, et mööblitööstuses tervikuna suurt kasvu oodata ei ole. Kasv tuleb võib-olla efektiivsusest ja paremast hinnast, aga see jääb endiselt 5 protsendi piiresse. Tegelikult on ressursid ära kasutatud ja selline on meie olukord," sõnas Priit Tamm.

Kuula saadet järele SIIT

 

NB! Äripäeva Infopank on valmis saanud Mööblitööstuse kvartaliraporti, milles analüüsitakse 2018. aasta neljandat kvartalit ja järgmist poolaastat. Raportit saate tellida SIIT

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077