Autor: Mait Kraun • 14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Hiina terasetootmine vähenes; vase hind tipus

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: Euroopa kaevandusfirmad peksupoisi rollis; vase hind kahe nädala tipus; Hiina terasetootmine vähenes; kulla hind võttis suuna üles; bensiin kallines koos naftaga.

Selle nädala teemaks on kaubanduspinged USA ja Hiina vahel. Neljapäeval kutsus USA rahandusminister juhtivaid Pekingi ametnikke läbirääkimistele, et kaubanduses paremaid kokkuleppeid saada. Hiinlased olid sellega nõus.

Investorid võtsid seda hea märgina, aga jätkuvalt kardetakse, et kaubandustüli võib hakata mõjutama globaalset majanduskasvu, mis on kehvasti mõjunud nii baasmetallidele kui ka kaevandussektori aktsiatele.

Euroopa kaevandusfirmad peksupoisi rollis

Euroopa kaevandusfirmade aktsiad olid selle nädala alguseks langenud juba kuuendat päeva järjest ja jõudnud karuturule, kirjutab Bloomberg.

„Tegemist on langustrendi algusega,“ ütles investeerimisfirma Day By Day tehniline analüütik Valerie Gastaldy. „Sektoril võib järgnevatel kuudel samuti kehvasti minna. Juba praegu on see suure surve all.“

Metallide hinnad on viimasel ajal langenud, sest kardetakse USA ja Hiina kaubandussõja eskaleerumist. Goldman Sachsi analüütikud ütlesid teisipäeval, et kaotused võivad veel suuremaks kujuneda, vaatamata sellele, et metallid on juba ülemüüdud.

Tõsi, JPMorgani analüütikute hinnangul on kaevandussektor muutunud liiga odavaks ja see võib pakkuda investoritele head võimalust. Praeguseks on Stoxx 600 Europe baasressursside indeks langenud eelmisest tipust üle 20 protsendi.

Vase hind kahe nädala tipus

Vase hind jõudis neljapäeval kahe nädala kõrgeima tasemeni, sest investorid loodavad, et USA ja Hiina suudavad kõneluste käigus kaubanduspingeid leevendada.

Reedel hind veidi taandus, sest Hiina kohalik valitsuse kontrolli all olev leht kirjutas, et riik ei peaks USA nõudmistele järele andma. Hiina valitsuse ametnikud võtsid Washingtoni kutse kõnelusi pidada aga vastu.

Täna ilmuvad ka mitmed Hiina majandusandmed, mille hulka kuuluvad tööstussektori toodang ja jaemüük.

Vase hind tõusis nädala lõikes kokku 1,5 protsenti, 6013 dollarini tonnist.

Kulla hind tõusis sellel nädalal veidi, sest USA inflatsiooninumbrid vähendasid tõenäosust, et Föderaalreserv hakkab intresse kiiremini tõstma.

Hiina terasetootmine vähenes

Hiina terasetootmine vähenes augustis, mille põhjuseks võib pidada valitsuse seatud tootmispiiranguid. Juulis oli riigi terasetootmine ajaloo suurim, vahendab Reuters.

Maailma suurim terasetootja tootis augustis kokku 80,33 miljonit tonni terast, selgub Hiina statistikaameti andmetest. Seda on 1,1 protsenti vähem kui juulis. Aastatagusega võrreldes on toodang kasvanud 7,7 protsenti.

Tangshani linn, mis on Hiina üks aktiivsemaid terasetootjaid, teatas tehastele, et 20. juulist kuni 31. augustini tuleb tootmist vähendada 30-50 protsendi võrra.

„Terasetootmine võib septembris veidi tõusta, sest mitmed tootjad on pärast suvist pausi oma tegevust jätkanud. Tootmise kasv on aga piiratud,“ ütles investeerimisfirma Huatai Futuresi teraseanalüütik Zhao Yu.

Terasetootjate marginaalid on jätkuvalt tugevad, sest kardetakse, et Hiina võib keskkonnanõudeid veelgi karmistada. Seega ostavad paljud ehitajad praegu terast kokku.

Rauamaagi hind, millest terast toodetakse, tõusis nädalaga 0,5 protsenti, 68,5 dollarini tonnist. Küllaltki tugev terasetootmine on aidanud hindadel tänavu küllaltki stabiilsena püsida.

Kulla hind võttis suuna üles

Kulla hind tõusis kokku 0,7 protsenti, 1203,5 dollarini untsist. Neljapäeval jõudis kuld 1212 dollarini untsist, mis on kõrgeim tase alates 28. augustist.

USA tarbijahinnad kallinesid augustis oodatust vähem, sest bensiini- ja rendihindade tõusu nullisid suuresti ära tervishoiu ja rõivaste odavnemine. Lisaks sellele on näha, et inflatsioonisurve aeglustub. See vähendab investorite silmis aga tõenäosust, et Föderaalreserv intresside tõstmist kiirendaks.

Kõrgemad intressid mõjuvad kulla atraktiivsusele negatiivselt, sest metall ei maksa intressi ning selle hoiustamine on kulukas.

Nafta hind tõusis

USA toornafta varude vähenemine ja Iraani tarnete peatne kadumine rahvusvaheliselt turult pani nafta hinna sellel nädalal tõusma.

Naftatootjate organisatsiooni American Petroleum Institute (API) hinnangul kahanesid Ühendriikide naftavarud eelmisel nädalal tervelt 8,6 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,2 protsenti ja WTI lisas 1,2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 78,18 ja 68,6 dollarit.

Ülemaailmses plaanis mängivad aga veelgi suuremat rolli novembris jõustuvad Iraani-vastased sanktsioonid, mis vähendavad märkimisväärselt turule jõudva nafta kogust. Viimastel nädalatel on Iraani naftatööstuse tootmismahud sanktsioonide ootuses selgelt vähenenud.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 0,9 protsenti, 742 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077