11. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tööstus 4.0 on juba eilne päev?

Edward Blomstedt konverentsil Industry 4.0 in Practice.
Foto: Joanna Jõhvikas
Soome tööstuse „kuldne poiss“ ja AirFaasi tegevjuht Edward Blomstedt on veendunud, et aeg on küps tööstus 5.0 kontseptsiooniks ning see raputab ülemaailmset tööstussektorit samuti kui UBER-i ja Airbnb tulek muutis tarbijakäitumist omas sektoris.

Edward Blomstedti sõnul on tänapäeva tööstusmaailmas keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku arengu jaoks vaja minna senisest arengumudelist kaugemale. “Seni on tööstus 4.0 areng toimunud tehase ja tootmismeetodi tasandil. Keskendutakse tehaste arendamisele, ehitades neile digitaalseid platvorme, mis võimaldavad suurendada tootlikkust. Võetakse masin, arendatakse sellele “tark tehnoloogia” külge ja ongi tööstus 4.0 valmis. Kuid see kõik on puhtalt tehnoloogiline,” rääkis Blomstedt möödunud nädalal toimunud konverentsil Industry 4.0 in Practice.

Tema sõnul tähendab tööstus 5.0 täiesti uut paradigmat – selle asemel, et arendada vaid tehaste ja vabrikute digitaliseerimisvõimalusi, tuleks üle vaadata hoopis maailma tootmisvõimsus ja käsitleda seda ühtse organismina, hoolimata tootmisettevõtete asukohast.

„Rääkides tööstus 5.0 kontseptsioonist, pean ma silmas tehase kui teenusepakkuja mudelit. See on tehaste ja tootmise pilvepõhise teenuse loomine. Me ei arenda ainult tehast seestpoolt, vaid muudame kogu tootmis- ja tarneahelat – pakume võimalust standardiseerida tegevusi alates tootejooniste ja kalkulatsioonide tegemisest kuni logistika ja finantseerimismudeliteni. Arvestades, et sel puhul on tegemist kogu tootmistsüklit puudutava arendusega, toome ühe laua taha ja sünkroniseerime kõigi osapoolte tegevused, mis on seotud tootmisahelaga. Kasutame maksimaalselt ära juba olemasoleva ressursi, mitte ei ehita tehaseid juurde. Nii suudame me olla efektiivsemad ja loodussäästlikumad ning just see on uus tööstusrevolutsioon,“ selgitas Blomstedt.

Uudset mudelit on juba tunnustatud ka Euroopa Liidu poolt – Euroopa digitaalse majanduse ja ühiskonna volinik Mariya Gabriel kuulutas 2018. aasta „DIGITALEUROPE SME AWARD” võitjaks soomlaste AirFaasi. „DIGITALEUROPE SME AWARD” on tunnustus, mis antakse ettevõttele, kellel on potentsiaal saada tulevikus Euroopa uueks tehnoloogiahiiuks. AirFaasi kontseptsiooni on testitud viis aastat ja seda toetavad sponsorid, töösturid ning ka Soome tipp-poliitikud. 

„Keegi küsis minult aasta tagasi, kus on AirFaas kümne aasta pärast. Vastasin, et kümne aasta pärast on AirFaas maailma viiekümne suurima ettevõtte seas. Täna olen selles kindlam kui kunagi varem,“ rääkis Blomstedt.

Edward Blomstedt rääkis AirFaasi turule tulekust ja tööstus 5.0 kontseptsioonist Tallinnas toimunud rahvusvahelisel konverentsil Industry 4.0 in Practice. 2015. aastal alguse saanud konverentsist on välja kasvanud suurim tööstuse digitaliseerimise teemaline sündmus kogu Baltikumis, kus sel aastal osales ligi 300 rahvusvahelist tööstus- ja IKT sektori ning avaliku sektori ja ülikoolide esindajat.

Autor: Doris Põld, ITL

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077