Autor: Tööstusuudised.ee • 28. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtlussektori kogukasumi üks suurim panustaja oli töötlev tööstus

Ettevõtlussektori kogukasumi suurim panustaja oli töötlev tööstus.
Foto: Harro Puusild
Esialgsetel andmetel oli 2017. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,8 miljardit eurot, mis oli 5% suurem kui aasta varem, teatas statistikaamet. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted.

Võrreldes 2016. aastaga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim kinnisvara ja hulgikaubandusettevõtted. Töötleva tööstuse kasum suurenes 2016. aastaga võrreldes ligi kolmandiku võrra ning seda mõjutas põhiliselt elektroonika-, kütteõlide ja toiduainete tööstuse kasumite suurenemine.

Ettevõtted müüsid 2017. aastal kaupu ja teenuseid 55 miljardi euro eest ehk 10% rohkem kui aasta varem. Enim suurenes müügitulu veevarustuse, kanalisatsiooni ning jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubanduse ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes vastavalt 8% ja 5%.

Ettevõtete kulud suurenesid 2016. aastaga võrreldes 10%, sealhulgas tööjõukulud 9%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 3% ja 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli 2017. aastal keskmiselt 22 600 eurot hõivatu kohta ehk 5% suurem kui aasta varem.

Ettevõtted investeerisid 2017. aastal 2,4 miljardit eurot, mis on 15% rohkem kui aasta varem. Sarnaselt 2016. aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, veondus- ja laondus- ning kaubandusettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2016. aastaga suurenesid kõik investeeringud, neist enim investeeringud arvutisüsteemidesse.

2017. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 14,5 miljardi euro eest, mis oli 10% rohkem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 672 miljonit eurot ehk kümnendiku rohkem kui 2016. aasta IV kvartalis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077