Autor: Tööstusuudised.ee • 26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeõlletootja Põhjala rajab Noblessneri sadamalinnakusse uue pruulikoja

Põhjala õlu.
Foto: Ilmar Põhjala
Eesti väikepruulikoda Põhjala kaasas uutelt investoritelt 2,2 miljonit eurot ning avab 2018. aasta lõpul Tallinnas Noblessneri sadamalinnakus uue pruulikoja.

Samas hoones avatakse ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga restoran. Kokku investeerib Põhjala pruulikoja ja õllerestorani rajamisse ligi 4,9 miljonit eurot.

„Uue pruulikoja rajamise plaan on meil juba mitu aastat,“ kommenteeris Põhjala üks asutajatest ning tegevjuht Enn Parel. „Meie praeguse Nõmme pruulikoja tootmismaht ei võimalda rahuldada nõudlust, mis on viimase paari aastaga järsult kasvanud. Nõudluse kasv tuleb suuresti eksporditurgudelt,“ lisas ta.

Põhjala ekspordib 70% oma toodangust kokku 30 välisturule. Eesti kõrval müüakse kõige enam Põhjala õlut Soomes, Prantsusmaal, Hollandis, Hiinas ja Itaalias. Pareli sõnul on Põhjala suur menu kaugemates riikides tingitud lisaks väga kõrgele kvaliteedile ja jõulistele maitsetele ka keskendumisest tumedatele ja tammevaatides laagerdatud õlledele, mis kannatavad paremini transporti Euroopasse ja väljapoolegi.

„Meie õlled on hästi tuntud käsitööõllesõprade hulgas üle maailma ja tellimused on pidevalt kasvanud. Töötame alates avamisest täisvõimsusel ning neli laienemist Nõmme pruulikojas on viinud sealse hoone ja seadmepargi kriitilise piirini, mis ei võimalda hoogsat kasvutempot jätkata. Ootame populaarsuse järsku suurenemist edaspidigi, kuna maailma suurima õlleentusiastide keskkonna Ratebeer.com kasutajad valisid 2017.aastal Põhjala maailma 100 parima pruulikoja hulka - seda 24 tuhandest tegutsevast õlletootjast. See on meile tohutu tunnustus“, selgitas Põhjala peapruulmeister Chris Pilkington. „Uues majas hakkame pakkuma õllesõbrale nii-öelda 360-kraadist elamust – lisaks Põhjala õllede maitsmisele saab külaline näha ka tootmise poolt, maitsta restoranis meie õlledega sobitatud toite, osta kaasa värskeimat ja limiteeritud väljalaskega õlut, mida mujale ei pruugigi jätkuda ning Põhjala fännikaupa.

Praegu laekub pea igal nädalal kiri mõnelt reisibüroolt, kes sooviks meile bussiga rahvast ekskursioonile tuua, ent Nõmme pruulikoda seda ei võimalda. Uus Põhjala maja saab olema kogu Põhja-Euroopas unikaalne, omalaadi „õlle-elamuskeskus“. Õlleturism on tuntud õlleriikides nagu Belgia ja USA juba pea sama levinud kui veiniturism ning näeme suurt võimalust tuua Eestisse rohkem inimesi, kes tulevad siia just hea Eesti õlle pärast“, lisas Põhjala üks asutajatest ja nõukogu liige Tiit Paananen.

Ehitatavas kompleksis on pinda üle 2400 ruutmeetri, millest umbes 1500 ruutmeetrit moodustab tootmispind ning 400 ruutmeetrit restoran. Töötajate arv pruulikojas tänu tootmisprotsessi suuremale automatiseerimisele esialgu ei muutu, kuid restoranis luuakse vähemalt 15 uut töökohta.

Põhjala uute investorite hulka kuuluvad erainvestorid Eestist, Saksamaalt ja Hispaaniast, nõukogu liikmete hulka lisandub üks investoritest Justin Jenk. „Täname Põhjala uusi investoreid, kelle abiga viime ellu oma visiooni Eesti õlle märkimisest

Põhjala Brewing AS on asutatud detsembris 2011. aastal ning tegeleb Põhjala kaubamärki kandvate õllede tootmise ja turustamisega. Ettevõtte auditeerimata käive 2017. aastal oli 2,2 miljonit eurot ning töötajate arv 13.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077