24. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: baasmetallide hinnatõus jätkub ka tänavu

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Moody’s: baasmetallide hinnatõus jätkub ka tänavu; Apple hakkab koobaltit kokku ostma?; kaevandusfirmade kasumid kasvavad robinal, Anglo Americani dividend kümnendi kõrgeim; nafta hinnad tõusuteel.

Tööstusmetallide hinnad sellel nädalal stabiilsed

Tööstusmetallide hinnad püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsed ning tõusutrend on jätkuvalt jõus. Hiljutisele tugevale kasvule on kaasa aidanud eelkõige maailmamajanduse kiirem kasv ning selle tõttu paranev nõudlus. Oma osa on kindlasti mänginud ka asjaolu, et paljud tootjad on pärast 2011-2016 aastatel toimunud hinnalangust investeeringute mahtu vähendanud ning tootmist koomale tõmmanud.

Vase hind langes nädalaga 1,9 protsenti, 7071 dollarini tonnist. Võrreldes 2016. aasta põhjadega on vask kallinenud üle 60 protsendi. Vase puhul öeldakse, et metallil on majandusteaduses „doktorikraad“ ning selle hind järgib maailmamajanduse käekäiku.

Alumiiniumi hind tõusis 1,1 protsendi ja nikkel odavnes 2,2 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2185 ja 13 828 dollarit.

Tsingi hind odavnes 1,1 protsenti ja tina langes 0,04 protsenti. Tonnihinnad vastavalt 3535 ja 21 591 dollarit.

Kulla hind langes aga 2,2 protsenti, 1328 dollarini untsist. Teisipäeval odavnes kuld viimase aasta kiiremas tempos.

Moody’s: baasmetallide hinnatõus jätkub ka tänavu

Baasmetallidel peaks ka 2018. aastal hästi minema, teatas analüüsifirma Moody’s sellel nädalal, vahendab mining.com.

Moody’s teatas, et baasmetallide hinnatõus, mis algas 2016. aastal ja kogus hoogu ka 2017. aastal, jätkub tõenäoliselt ka tänavu. Põhjuseks on kiirem globaalne majanduskasv, mida juhib Hiina. Viimane on aga maailma suurim baasmetallide importija ja eksportija.

Ostujuhtide indeksid on üle maailma tugeval tasemel ning see „pakub turule fundamentaalset tuge.“ Teisisõnu – baasmetallide hinnad peaksid samuti tugevnema.

Apple hakkab koobaltit kokku ostma?

Kui Apple suudab piisavalt koobaltit kokku osta, siis võib ettevõte säästa sadu miljardeid dollareid, ütles üks analüütik CNBC-le.

GBH Insightsi tehnoloogiasektori uuringute juht Daniel Ives ütles, et Apple’i jaoks oleks väga hea samm osta kokku koobaltit, sest viimase pooleteise aasta jooksul on selle hind järsult kallinenud.

Koobalt on võtmetähtsusega metall, mida kasutatakse telefoni- ja elektriautode akudes. Seda kasutatakse ka iPhone’ide ja iPadide akudes.

„Me räägime praegu metallist, mis võib neile 2–3 aasta jooksul säästa sadu miljardeid dollareid,“ ütles Ives. Ta lisas, et Apple võiks vähendada oma akude kulusid 2–3 protsendi võrra.

Mitmes raportis, kus on tsiteeritud anonüümseid allikaid, kirjutatakse, et Apple räägib suuremate koobaltitootjatega ning püüab sõlmida pikaajalisi lepinguid metalli ostmiseks.

Kaevandusfirmade kasumid kasvavad robinal

Kaevandusfirmade kasumid mitmekordistuvad ning aktsiad on hakanud kiiresti tõusma, millele on kaasa aidanud tööstusmetallide hinnatõus.

Glencore’i kasum kasvas neljakordseks

Maailma ühe suurima kaevandusfirma Glencore’i puhaskasum kasvas mullu rohkem kui neli korda, vahendab MarketWatch.

Ettevõtte jaoks oli tegemist ajaloo tugevaima aastaga ning tulemused ületasid ka analüütikute ootusi. Toorainete kaevandaja ja kaupleja kasum suurenes mullu 419 protsenti, 5,78 miljardi dollarini. Käive suurenes eelneva aastaga võrreldes 34 protsenti, 205,48 miljardi dollarini.

Puhasvõlg vähenes aasta lõpuks 10,67 miljardi dollarini. 2016. aastal oli vastav näitaja 15,53 miljardit dollarit.

FactSeti küsitletud analüütikud prognoosisid, et puhaskasum saab olema 5,68 miljardit ja käive 213,88 miljardit dollarit. Ettevõte maksab aasta eest dividende 20 dollarisenti aktsia kohta.

Anglo American maksab kümnendi kõrgeimat dividendi

Anglo American teatas neljapäeval, et ettevõtte 2017. aasta puhaskasum pea kahekordistus ning dividendi makstakse 54 senti aktsia kohta, vahendab MarketWatch.

Kaevandusfirma puhaskasum ulatus mullu 3,17 miljardi dollarini, 2016. aastal teeniti kasumit 1,59 miljardit. FactSeti küsitletud analüütikud prognoosisid puhaskasumiks 3,25 miljardit.

Käive suurenes 22 protsenti, 26,24 miljardi dollarini. Anglo Americani puhasvõlg kukkus 8,49 miljardilt (2016) 4,5 miljardile dollarile.

Anglo American naaseb dividendipoliitika juurde, mille kohaselt makstakse dividendi iga poole aasta tagant. Kokku makstakse aasta eest 1,02 dollarit dividende, mis on viimase kümnendi kõrgeim tase.

Ettevõtte aktsia on viimase poole aasta jooksul ligi poole võrra tõusnud.

Nafta hinnad tõusid

Nädala lõpus hakkas nafta hind tõusma, sest USA naftavarud vähenesid.

Analüütikute üllatuseks teatas USA Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA) riigi naftavarude 1,616 miljoni barreli suurusest vähenemisest. See pani nafta hinna tõusma, vahendab MarketWatch.

Lisaks jätkasid möödunud nädalal langust ka Oklahoma osariigis Cushingis asuvad naftavarud, kahanedes 2,7 miljoni barreli võrra. Langust ei suutnud peatada isegi rafineerimistehaste tehnilise hoolduse hooajaga peagi kaasnev väiksem nõudlus.

Brenti toornafta lisas nädala lõikes 2,3 protsenti ja WTI lisas 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 66 ja 62,47 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 2,8 protsenti, 588 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 1,3 protsenti, 580 dollarini tonnist.

 

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077