8. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miljoniinvesteering: Eesti suurim plastitootja avab uue masinasaali

Pakendikile.
Foto: Julia-Maria Linna
Kahemiljoniline investeering, 5300tonnine tootmisvõimekus ja tiigrihüpe keskkonnahoidlikuma tootmise suunas – muljetavaldavate näitajatega Starlinger rPET tootmisliinilt tõmmatakse reede keskpäeval EstPaki tehases kate.

Kui siiani valmistati pakendikilet nafta baasil toodetud polümeerist, siis nüüd hakatakse toiduümbriseid ja joogiveepudeleid tootma tavalisest plasttaarast. Keskkonnainvesteeringute Keskus toetas masina soetamist 639 000 euroga. Lisaks tuli seadme mahutamiseks ehitada kolme aasta eest kerkinud tehasehoone kõrvale uus, enam kui 4000ruutmeetrine pind, mis küsis 3 miljonit eurot.

Toorainet peame sisse ostma LätistKui katsetusfaasis olid tootmisnäitajad teadlikult tagasihoidlikud, siis plaani kohaselt on tulevikunumbrid 3500–5500 tonni uuskasutatud pakendit aastas sõltuvalt turu nõudlusest. Tehnoloogiliselt on taaskasutatavast materjalist tootmine tunduvalt keerukam, kuid rahaliselt tulusam.“Investeeringu tasuvusaega on raske hinnata. Vaatame, kuidas turg sellisele uuendusele reageerib. Kui suudaksime müüa kogu seadme tootmisvõimsuse, siis praeguste hindade juures tähendaks see üle 6 miljoni euro suurust käivet,” vaatas EstPaki juhataja Marek Harjak tulevikku.Tehnoloogia näeb ette, et taaralt eemaldatakse korgid ja rõngad, etiketid ja liim. Seejärel pudelid purustatakse väikesteks helmesteks. Sellega tegelevad koostööpartnerid Lätis, Leedus, Soomes ja Rootsis. Tootmisliinile jääb lõppvormistus.Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Lennart Käämer, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077