4. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millised on digitaalse raadiosaatja eelised?

Foto: Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ
Selge on see, et raadiosaatjate areng on olnud märkimisväärne ja kõik, kel raadiosaatjat vaja võib minna, leiavad kindlasti just enda vajadustele sobiva. Seda, kuidas ja mille põhjal lõplik valik teha, selgitab Erko Ensling Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜst.

Paljud on varem kokku puutunud analoog-raadiosaatjatega, kuid nagu muu maailm, on ka raadiosaatjad suure arenguhüppe digilahenduste poole teinud. Peamine, mille poolest digitaalsed raadiosaatjad oma eelkäijatest erinevad, on oluliselt parem heli­kvaliteet ja taustamüravaba suhtlus.

See tähendab, et digitaalse raadiosaatjaga on võimalik suhelda suures tehases ning otse lärmakate masinate kõrval, sest digisaatja suudab vestlusest eraldada kõneleja hääle ning kanda selle edasi ilma mürata.

Uus suund – telemeetria

Hytera digitaalsete raadiosaatjate suur eelis on võimalus lihtsalt ja kiirelt edastada andmeid ning kasutada telemeetria­lahendusi. Saatjatega on võimalik juhtida väravaid, avada uksi või tõkkepuid – ära jääb ka tülikas mitme erineva puldi kaasas kandmine. Ühe saatjaga on võimalik juhtida erinevaid seadmeid. Seadmed saavad raadiosaatja telemeetria liidestuse kaudu edastada oma häirete kohta sõnumeid. See võimaldab probleeme kiiremini avastada ning need jõuavad kiiremini õige inimeseni – nii hoitakse kokku aega ja aeg on raha. Hytera digitaalsed raadiosaatjad teevad info liikumise kiiremaks ja paremaks.

Hytera digisaatja plussid:

Taustamüra eemaldus.Kahinatest ja sahinatest vaba side.Kuni 40% pikem akukestvus, mis võimaldab väiksemaid akusid ja kompaktsemaid saatjaid pakkuda.Privaatkõnede võimalus, ekraaniga saatjad kuvavad ka nime.Sõnumite saatmise võimalus.Erinevate gruppide loomine.Telemeetrialahendused ja võimalus integreerida raadioside tööstusautomaatikagaIP-võrgu kaudu mitme erineva asukoha/üksuse sujuv liitmine üheks grupiks.

Eestisse on nüüd jõudnud uus Hytera raadiosaatja, mis kasutab Androidi platvormi – kasutada saab miljoneid olemasolevaid Androidi rakendusi ja luua endale ise vajalikke rakendusi, muutes seeläbi tööd efektiivsemaks.

Analoogsaatjad sahisevad, digisaatja puhul – kui ei ole juttu, on saatja vait, ning kui on jutt, siis ongi ainult jutt, ilma mürata.

Hytera digisaatjate aku kestvus on pea poole pikem kui analoogsaatjatel, mis on väga oluline, kui saatjaid kasutatakse mitmes vahetuses. Eelis analoogsaatjate ees on võimalus teha privaatkõnesid saatjalt saatjale, kuid endiselt on alles võimalus teateid saata ka tervele grupile. Saata saab ka tekstisõnumeid, neid on võimalik eelprogrammeerida või nuppudega saatja puhul ekraanil sisestada.

25aastane kogemus raadioside valdkonnas

Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ igapäevane tegevus on raadiosaatjate ning lisavarustuse jae- ja hulgimüük, samuti pakub Tehnoturg oma toodete paigaldust, hooldust, remonti ja garantiitöid. Ette­võte on turul tegutsenud 25 aastat. Raadiosaatjate valikus on CB ja PMR446 vabakasutus-, amatöör- ja professionaalsed VHF-, UHF- nii analoog- kui ka uue põlvkonna digitaalsed raadioside seadmed, samuti ESTERi operatiivraadioside võrgu TETRA terminalid.

Huvilistele korraldab Tehnoturg demoürituse kliendi juures, kuhu võetakse kaasa valikus olevad Hytera tooted. Näidatakse erinevaid raadiosaatjaid, räägitakse nende erinevustest, võimalustest ja funktsioonidest. Selgitatakse välja, milline raadiosaatja kõige paremini kliendi vajadustele vastab, ning näidatakse, kuidas lahendus praktikas toimib. Samuti on võimalus n-ö testimisperioodiks – klient saab veenduda, et lahendus tõesti töötab. Võimalik on võtta rendisaatjad mõneks nädalaks kuni kuuks katsetamiseks.

 

TASUB TEADA

Mis on telemeetria?

Erko Ensling

Telemeetria võimaldab edastada seadmete alarme otse raadiosaatja ekraanile või avada väravaid, tõkkepuid ning uksi raadiosaatja klahvivajutusega. Need on ainult kaks lihtsat näidet, aga need on kõige levinumad rakendused. Me võiks integreerida ka näiteks laosüsteemi saatma pakinumbreid raadiosaatja ekraanile ja tagastada ka info, kes paki valmis pani, kui saatja kasutaja vastab nupuvajutusega, aga selliste lahenduste puhul on vaja tihedalt kliendiga koostööd teha ja nende reaalne vajadus selgeks saada. Siis saame ka integratsioonid valmis teha.

Tehnoturu välja töötatud Hytera raadiosaatjate lisaseadme abil oleks võimalik väga palju erinevaid inte­gratsioone teha. Tegemist on väga paindliku platvormiga, mis kindlasti aitab igas tehases tööd paremini teha, tuleb leida lihtsalt koht, kus kasu kõige suurem oleks.

Kui praegu räägitakse tööstus 4.0, kus kõik on automatiseeritud, siis meie lahendus võimaldab inimesel ja masinal raadiosaatja kaudu paremini ja kiiremini suhelda.

 

 

KOMMENTAAR

Neeme Kuuskmaa, Lotus Timber OÜ tootmisjuht

Lotus Timber OÜ on ehitusliku puidu tootja ja puidu kaitse teostamisega tegelev ettevõte. Prognoositav käive 2017. aastal on 21 000 000 €.

Olen tegelenud tootmise juhtimisega juba 20 aastat ja mul on kogemus selle aja algusest peale raadiosidega. Tehnoturg-T-lt ostsin esimese raadiokomplekti aastal 2001 ja olen jäänud truuks nende pakutavatele sidevahenditele. Nende pakutavad raadiod on väga vastupidavad. Need kannatavad põrutusi ja tolmu, ma olen isegi suutnud ühe raadio ära uputada, kuid pärast kuivatamist töötas raadio probleemideta edasi. Heli on puhas ja arusaadav ning levi on piisav.

Kuni käesoleva aasta kevadeni kasutasime analoograadioid, mida on meil kasutusel 18 tk. Raadiod on vajalikud operatiivse tootmis- ja laotööde teostamiseks. Ma ei kujutaks ette, kuidas saaks tootmisettevõte ilma side­vahenditeta üldse toimida.

Kogu ettevõttesisene logistika töötab raadioside kaudu. Meil teenindatakse päevas keskmiselt 35 veoautot, nende laadimist ja lao paigutust koordineeritakse raadioside kaudu. Kogu tootmisprotsessi, kus on kaks höövlit ja mitmed abistavad tootmispingid, juhitakse raadiote kaudu.

Kuna ettevõte laienes ja ehitati uus betoonist kontori- ja olmehoone, ei saanud enam analoograadiotega ühendust kontoriga. Tuli üle minna digitaalajastule. Ostsime kõik uued digitaalsed käsiraadiod, paigaldati repiiter ja hankisime oma sageduse.

Alates digitaalsete raadiote kasutusele võtmisest puudub igasugune side­probleem. Uued raadiod on samuti vastupidavad, kompaktsed ja kasutajasõbralikud.

Kuna mul puudub kogemus teiste mudelitega, puudub võrdlusmoment. Seega ei taha olla soovitaja rollis. Aga kui on vaja teha valikuid, siis minu jaoks on paigas nii kvaliteedi kui ka hinna suhe, mis paneb mind soovitama Tehnoturu pakutavaid side­lahendusi.

 

KES ON KES 

Tehnoturu professionaalse ja abivalmi meeskonnaga saad ühendust võtta kirjutades [email protected] või helistades numbril 651 8040.

Kogu Hytera valikuga saab tutvuda meie Tallinna kaupluses Kadaka tee 72a või meie veebipoes www.tehnoturg.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077