25. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsuselt järjekordne piitsalöök

Sven Mats.
Foto: Andras Kralla
Euroopa Liidu sotsiaalministrid ei jõudnudki töötajate lähetamise tingimustes konsensusele. Eesti eestvedamisel võeti hääletusel vastu otsus, mis meie eksportijate jaoks on lühiperspektiivis kindlasti kahjulik.

Kehtima hakkava direktiivi järgi peavad ettevõtted lähetatud töötajatele alates 13. kuust maksma tegevuse asukohariigis kehtivate seaduste ja tööturu kokkulepete järgi palka ja lisatasusid.

Ettevõtetele järjekordne löök

Surveseadmeid, mahuteid ja eri protsessiseadmeid valmistava ettevõtte Estanc tegevjuht Mihkel Tammo usub, et see muudatus võib paljude jaoks tähendada märkimisväärset kulu. „Ei saa välistada, et mõni meie ettevõtja peab selle taustal oma Euroopa äri üldse kinni panema.“

Tammo sõnul on Estanc teadlikult otsutanud vältida odavast tööjõust sõltumist. Nende pakkumised on tihti kallimad kui teiste Ida-Euroopa ettevõtjate omad, kuna nemad värbavad sihtriigi tööjõudu. Estanci jaoks on see direktiiv positiivne uudis, kuna vähendab teiste idaeurooplaste konkurentsieelist.

„Lühikeses perspektiivis on see kindlasti halb otsus. Kuid pikas perspektiivis võib see olla vajalik motivaator, et liikuda eemale odava tööjõu eksportimisest.“ Tammo sõnul pole ju see Eesti eesmärk ega pole meil selleks ka piisavalt tööjõudu.

„Uskumatu! Väga nõme,“ reageerib moodulmajade eksportija Mateki juht Sven Mats uudisele konkreetselt. Tema sõnul on see ilmselgelt järjekordne konkurentsipiirang ja Mats on pettunud, et Eesti Kesk-Euroopa ametiühingute lobile järele andis.

Euroopa Liidu idee tuum on kaupade, teenuste ja inimeste vaba liikumine. „See kipub minema ettevõtlusvabaduse piiramise poole ja lõppkokkuvõttes võiks ka ju kaupadele kehtestada riikideülesed ühikuhinnad.“ Matsi sõnul on see samm põhimõtteline ja moraalne löök ettevõtjale.

Loe pikemalt Äripäevast. 

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077