15. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: vask ja rauamaak odavnesid järsult

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: spekulatiivne palavik sai vaseturul otsa; rauamaagi panid odavnema kehvem nõudluse väljavaade ning pakkumise kasv; geopoliitiliste pingete vähenemine survestas kulla hinda; nafta kallines, bensiini hind kukkus 8 protsenti.

Spekulatiivne palavik sai vaseturul otsa

Vase hinnatõusule agressiivselt panustanud riskifondid ning teised investorid on saanud kahjumeid, sest vase hind hakkas sellel nädalal kiiresti langema, kirjutab Bloomberg.

Vask lõpetas sellel nädalal viimse kümnendi pikima tõususeeria. Tõsi, vase ülemaailmne pakkumine on kitsamaks muutunud, aga Barclays pank hoiatas juba augustis oma kliente, et tootmise vähenemine on niiöelda „üle haibitud“.

Goldman Sachs aga teatas, et vask on õiglasest hinnast 10 protsenti kõrgemal. Isegi suurima vasekaevandusfirma juht Oscar Landerretche ütles, et tõus ei ole jätkusuutlik.

„Vask sai hoogu spekulatiivsest palavikust,“ ütles investeerimisfirma Stifel,, Nicolaus & Co rahahaldur Chad Morganlander. „Selline langus ei peaks mitte kellegi jaoks olema šokk.“

Tõesti, vase hind langeski sellel nädalal 5,9 protsenti ning tonn maksis reede pärastlõunaks 6498 dollarit. Veel eelmisel nädalal lähenes vask 7000 dollari piirile.

Rauamaagi hind langes samuti tublisti

Sellel nädalal hakkas odavnema ka rauamaagi hind, sest Hiina majanduskasv näitab jahtumise märke ning globaalne kaevanduste pakkumine kasvab. Samal ajal plaanitakse vähendada terasetootmist, mis kukutab omakorda nõudlust, vahendab Bloomberg.

Qingdao sadama 62protsendilise sisaldusega rauamaagi hind langes nädalaga lausa 8 protsenti, 72,13 dollarini tonnist. Tegemist on madalaima tasemega alates 28. juulist. Neljapäeval kukkus tooraine hind 3,4 protsenti, mis on suurim langus alates maist, selgub Metal Bulletini andmetest.

Enne selle nädala hinnalangust hoiatasid paljud turuosalised, et rauamaagi kallinemine ei saa kaua kesta. Barclays pank teatas, et „rauamaak elab laenatud aja arvelt“.

Tööstustoodang ning Hiina jaemüügi raportid viitasid Hiina majanduskasvu jahtumisele. Hiina tahab keskkonnasaaste tõttu vähendada ka terasetootmist, samal ajal suurendavad tootmist Brasiilia ja Austraalia kaevandused.

„Nõudluse pehmenemine ja tõenäoline pakkumise suurendamine survestavad rauamaagi hinda,“ ütles investeerimisfirma CMC Marketsi turuanalüütik Ric Spooner. „Võimalus on, et rauamaak kukub tagasi 60 dollari juurde.“

Kulla hind hakkas langema

Kulla hind on sellel nädalal tublisti langenud, sest investorid on uuesti riskialtiks muutunud, vahendab MarketWatch.

Kulla hind langes nädalaga 2 protsenti, 1324 dollarini untsist, mis on septembrikuu madalaim tase. Eelmisel nädalal jõudis kuld vahepeal ka 1353 dollarini untsist.

USA aktsiaturge kajastav Standard & Poor’s 500 on sellel nädalal saavutanud järjest uusi rekordeid ning investorid on muutunud jälle riskialtiks.

„Investorite isu aktsiate vastu võib ka edaspidi mõjutada kulla hindu, aga tõenäoliselt püsivad investorid ka edaspidi ettevaatlikuna ning püüavad ennast kindlustada,“ ütles investeerimisfirma FXTM peastrateeg Hussein Sayed. „Selle tõttu ei voolanud raha ka kullaga seotud ETFidest välja.“

Ta tõi välja, et juunikuus saavutatud põhjadest on kollane metall jätkuvalt 10 protsenti kõrgemal. „1300 dollari tase toimib tugeva toetuspunktina.“

Geopoliitilised pinged vähenesid

Eelmisel nädalal kallines kuld 1,6 protsenti, sest Põhja-Korea ja USA vahelised pinged teravnesid ning USA-le lähenes ülitugev orkaan Irma. Nädalavahetusel geopoliitilised pinged taandusid, vaatamata sellele, et ÜRO otsustas Põhja-Korea vastu suunatud sanktsioone karmistada. Nimelt polnud sanktsioonid nii karmid kui Ühendriigid nõudsid. Lisaks sellele põhjustas Irma vähem kahjusid kui arvati.

Teistest toorainetest odavnes tsink 2,9 protsenti ja tina hind langes 1,2 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 3006 ja 20 535 dollarit. Nikli tonnihind langes lausa 8 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 11 200 dollarit. Alumiinium odavnes 0,3 protsenti, 2098 dollarini tonnist.

Globaalne naftanõudlus kasvab oodatust kiiremini

Globaalne nõudlus nafta järele peaks kasvama tänavu oodatust kiiremini, teatas sellel nädalal Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Teise kvartali tugev nõudlus on aidanud naftaturul vee peal püsida. Viimastel kuudel on nafta surve all olnud, sest ülepakkumine survestab hindu, teatas IEA raportis.

Nõudlus kasvas 2017. aasta teises kvartalis 2,4 protsenti (2,3 miljoni barreli võrra päevas), mille tõttu tõstis Pariisis tegutsev organisatsioon terve aasta nõudluse kasvu prognoosi 1,7 protsendini. 2018. aastaks prognoosib IEA nafta nõudluse 1,4protsendilist kasvu.

Raport tuleb ajal, mil ülemaailmne pakkumine on augustis vaikselt vähenema hakanud. Ülemaailmne pakkumine langes eelmisel kuul 720 000 barreli võrra päevas.

WTI toornafta kallines nädalaga 1,9 protsenti ja Brent lisas 2,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 49,82 ja 55,47 dollarit.

Bensiini hind kukkus järsult

Bensiini hind langes aga korralikult, sest orkaan Irma tekitatud kahjud olid oodatust väiksemad ning orkaan Harvey poolt segatud rafineerimistehased on tööd jätkanud prognoositust varem. See on bensiini ja kütuse pakkumist kasvatanud, mis on hindu alla surunud.

95 Rotterdami bensiini hind langes nädalga lausa 8,3 protsenti, 583,5 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077