Autor: Tööstusuudised.ee • 31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aswani: Eesti inimesed teevad aina väärtuslikumat tööd

Sonny Aswani.
Foto: Andras Kralla
Tolaram Groupi Eesti juhi Sonny Aswani sõnul kasvab Eesti töötleva tööstuse tööviljakus ülikiiresti.

„Eesti töötleva tööstuse ettevõtetel läheb paremini kui kunagi varem. Vaadake Eesti töötleva tööstuse ekspordi kasvu näitajaid. 2017. aasta esimeses kvartalis oli töötleva tööstuse eksport ligi 14 protsenti kõrgem kui aasta varem. See on väga võimas näitaja,“ räägib üle 20 aasta Eesti tööstussektoris tegutsenud Tolaram Groupi Eesti juht Sonny Aswani Investly blogis.

„Samamoodi, vaadake tööviljakuse näitajaid – 2017. aasta esimeses kvartalis oli tööviljakus töötlevas tööstuses 10,5 protsenti parem kui aasta varem. See näitab, et Eesti inimesed teevad aina väärtuslikumat tööd. Seega näen siin väga olulisi paranemise märke, vähemalt töötleva tööstuse valdkonnas,“ lisas ta.

Aswani sõnul on lisandväärtuse kasvatamise võtmeküsimus see, kuivõrd edukad on Eesti ekspordile suunatud ettevõtted. „Sisemajandust teenindavate sektorite tööviljakus kasvab tagantjärele – juuksurid teenivad rohkem raha siis, kui ekspordile suunatud tööstusharudes hõivatud inimesed saavad teenuse eest rohkem maksta – eks nii kasvab ka tööviljakus. Nii et küsimus on nõudluse ja pakkumise suhtes,“ ütles Aswani.

Lisaks tuleb tema sõnul teha rohkem nutikat tööd. „Ja siin on Eesti ettevõtetel kindlasti arenguruumi. Euroopa Komisjon avaldab igal aastal põhjaliku ülevaate sellest, mis seisus on ELi riikide digitaliseerituse tase. 2017. aasta raport näitab, et Eesti avaliku sektori digitaliseeritust võib pidada suurepäraseks, aga Eesti erasektor pole digitaliseerimist nii hästi vastu võtnud. See on vastuoluline,“ ütles Aswani ja lisas, et siinkohal on ülioluline, et n-ö vana majanduse ettevõtted teeksid konstruktiivset koostööd nn uue majanduse ettevõtetega ehk tehnoloogiaettevõtjatest startup’idega. „Tehnoloogia ongi ju loodud selleks, et luua rohkem tulu ressursse nutikalt kasutades.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077