Autor: Tööstusuudised.ee • 24. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Digitaalsed oskused jõuavad tuhandete tööstussektori inimesteni

Urve Palo
Foto: Raul Mee
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium korraldab digikoolituse, mille eesmärk on luua eeldused infotehnoloogia laialdasemaks rakendamiseks töötlevas tööstuses.

„Eesti tööstussektor peab järgmiseks arenguhüppeks võtma kasutusele kaasaegsed tehnoloogiad, seda aga ilma kaasaegsete oskustega tööjõuta teha ei saa. Nutikas masin ilma nutika inimeseta ei tõsta tootlikkust ega toodangut väärtusahelas,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo pressiteates. 

Töötleva tööstuse puhul on tegemist Eesti suurima majandussektoriga, kus töötab üle 120 000 töötaja. Majandusministeeriumi korraldatud hanke raames („Digitaalse kirjaoskuse baaskoolitus tööstussektori töötajatele“) keskendutakse konkreetsemalt metsa- ja puidutööstuses ning metalli- ja masinatööstuses töötavate inimeste IKT-oskuste parandamisele. Mõlema puhul on tegemist majanduse kasvuvaldkondadega, kus töötab kokku u 60 000 töötajat. Tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosisüsteemi (OSKA) raames läbi viidud valdkonna uuringute põhisõnumiks oli, et arenguhüppeks ja lisandväärtuse kasvatamiseks vajavad mõlemad eelnimetatud valdkonnad uuenduslikku ja loovat lähenemist ning oskust valdkonnaspetsiifiliste infotehnoloogia ja telekommunikatsioonivõimaluste kasutamiseks. Üheks olulisemaks takistuseks võivad aga saada hetkel sektorites töötavate spetsialistide ja juhtide tagasihoidlikud oskused ning teadmised uuenduslikest lahendustest lisandväärtuse loomisel.Hanke võitsid ühispakkujatena IT-koolituskeskuse OÜ ja Tööandjate Keskliit. 3-aastase projekti käigus rahastab ministeerium 3000 tööstussektoris töötava inimese digitaalse kirjaoskuse baaskoolitust. Koolitused toimuvad üle Eesti ning omandatud tehnoloogilised baasoskuseid võimaldavad koolitatavatel infoühiskonnas paremini hakkama saada, kuid on samas oluliseks eelduseks spetsiifilisematele täiendkoolitustele ning keerukamate tööstuse seadmete käsitsemiseks. Märkimisväärne osa koolitustest on suunatud vene keelt emakeelena kõnelevatele inimestele Ida-Virumaal. Lisaks korraldatakse koostöös Tööandjate Keskliiduga 1000-le valdkonnas töötavale ettevõtte juhile erinevaid teadlikkuse tõstmise üritusi.„Kogu Eesti majanduskasvu tagamiseks on väga oluline tööstussektori konkurentsivõime ja efektiivsuse tõus. IKT-vahendite kasutamine on selleks oluline tööriist ja antud digitaalse kirjaoskuse baaskoolitus väga oluline eeldus uute tehnoloogiate rakendamiseks,“ kommenteeris projekti vajalikkust Jüri Jõema, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu tegevjuht.Koolitushanget rahastatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt ellu viidavast Euroopa Sotsiaalfondi toetusskeemist „Digitaalse kirjaoskuse suurendamine“ ning projekti kestab 2020. aasta lõpuni. Projekti maksumus on 475 000 eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077