13. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased ulatasid abikäe Saksa gaasigigandile

Tartu Ülikooli materjaliteaduse osakonna juhataja Väino Sammelselg (vasakul) ja kiletehnoloogia insener Lauri Aarik aatomkihtsadestuse reaktori juures.
Foto: Väinu Rozental
Saksa keemiakontsern Linde võtab kasutusse Tartu Ülikooli materjaliteadlaste välja töötatud meetodi, kuidas muuta gaasiballoonid tänu imeõhukesele nanomaterjalile korrosioonikindlamaks.

Linde kontsern tarnib AGA kaubamärgi all Balti- ja Skandinaavia maadesse gaase ja erineva koostisega gaasisegusid, mille puhul on oluline, et segude koostis säiliks balloonis muutumatult pikka aega, kirjutab Äripäev

Selleks kasutatakse kalleid roostevabast terasest või alumiiniumsulamitest balloone. Tartu teadlaste meetod võimaldab ülitäpseid gaasisegusid hoida pikka aega stabiilsena tunduvalt odavamates mustast terasest balloonides, sest need muudetakse seest roostekindlamaks.

Märtsi lõpus andis TÜ füüsika instituudi kiletehnoloogia labor Lindele üle katseseadme projekti, mille alusel käivitatakse Saksamaal paari lähikuu jooksul tööstuslikud katsetused. Seadme prototüübiks on Tartu laboris konstrueeritud ja aastaid testitud aatomkihtsadestuse reaktor.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077