Autor: Raul Aron • 7. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maagaasi aktsiisi ei tohi tõsta

Raul Aron
Foto: Erakogu
Maagaasi ülikiire aktsiisitõus on ebamõistlik ning tuleks ära jätta, leiab tööandjate keskliidu maksuanalüütik Raul Aron Äripäevas.

Ettevõtjate mure aktsiisitõusude pärast on põhjendatud. Maagaasi aktsiisimäära tahetakse lisaks senistele hüppelistele tõusudele järgmise kolme aasta jooksul veelgi tõsta ligi kahekordseks, mille tulemusena tõuseks maagaasi hind aastaks 2017-2020 ligikaudu 20%.

Maagaasi tarbib lisaks kodumajapidamistele veel umbes 2000 ettevõtet, kes statistikaameti andmetel tarbivad ca 87% Eestis tarbitavast maagaasikogusest. Mitmed ettevõtted näiteks toiduaine-, puidu- ja paberitööstuses kasutavad maagaasi olulise tootmissisendina, mis tähendab, et maagaasi hind mõjutab ka nende toodetava kauba konkurentsivõimet eksporditurgudel. Samuti võib energia, sh maagaasi hind saada otsustavaks investeeringute puhul, kui gaas on neile oluline tootmissisend.

Selles kontekstis teeb murelikuks, et Läti, Leedu ja Poolaga võrreldes on Eestis juba maagaasi aktsiisimäär 3-8 korda kõrgem. Samuti on nii Lätis kui Leedus tööjõud umbes 30% odavam kui Eestis. Elekter on suurtarbijale Soomes ja Rootsis kuni 50% odavam.

Lootustandev on valitsuse plaan maagaasi ja elektrienergia hinnakomponente suurtarbijatele odavamaks muuta, kuid arvutused näitavad, et seda tuleb teha maksimaalsel võimalikul määral, et elektri ja maagaasi hinda naaberriikide praeguse hinnatasemega ligilähedaseks muuta. Eesti on üks väheseid Euroopa Liidu riike, kes suurtarbijatele siiani energiahindu kuidagi konkurentsivõimelisemaks muutnud ei ole.

Suurtarbijatele energiamaksumäärasid vähendav otsus tuleks seetõttu kiiresti vastu võtta. Maagaasi ülikiire aktsiisitõus aga on üldse ebamõistlik ning tuleks tervikuna ära jätta, sest maksumäär suurtarbijale on juba praegu 8 korda kõrgem kui Leedus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077