Raske tee Põhjamaade turule

Metus Est klaasfassaad kuulutati Rootsis parimaks.
Metus Est klaasfassaad kuulutati Rootsis parimaks.

Eesti ehitussektori ettevõtete ekspordipotentsiaalist Põhjamaade turul on põhjust rääkida järjest konkreetsemalt. Puitmajatootjate edu Norras või ehitusmaterjalitootjate õnnestunud lepingud Soomes ja Rootsis panevad küsima: ehk on just nüüd õige aeg teha viimane tõuge ning pingutada ühiselt ka eesti ehitaja-peatöövõtja läbilöögi nimel?

AS Metus-Est on alumiinium - ja terasprofiilidest klaasitud avatäiteid valmistav ning paigaldav ettevõte, mille toodangust eksporditakse Põhjamaadesse koguni 90%, sealhulgas Rootsi umbes 70%.

Metuse müügidirektori Juhan Tootsi sõnul monteeritakse oma tooted üldjuhul ise, vahel ka mõne alltöövõtja abil. „Kolmandik meie töötajaskonnast on paigaldajad. Oleme põhiliselt keskendunud suurematele objektidele, väiksemate tellimuste puhul me ei oleks hinna poolest kohalikega kindlasti konkurentsis,” selgitab Toots ja ütleb lisaküsimusele vastates täiendavalt, et Soome puhul algab mõistlikum tellimus nende puhul 100 000 eurost, Rootsis ja Norras küündib see 200 000ni.

Toots ütleb Soome ja Rootsi turgu võrreldes, et lähiaastatel näevad nad ettevõttes ilmselt Rootsi osas väikest langust, ent samavõrra jällegi Soome turuosa kasvu. „Paar aastat tagasi oli Soome turg üsna põhjas, ent nüüd on seal igati positiivset prognoosi ka näha.”

Kuidas Metus-Est meeskond on saavutanud koguni nii ülekaaluka kui 90%-se ekspordimahu? „Natuke üle kümne aasta tagasi oli meil Rootsi turu osakaal vaid 20%, millele lisandus veidi Soomet ning ülejäänud läks Eesti turule,” selgitab Toots ja ütleb, et ilmselt oli tol hetkel ka konkurente Eestis vähem, ent enim mõjutas ekspordimahtude teadlikku kasvu ettevõttes siiski 2008. aastal alanud majanduskriis.

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Ehitusuudised.ee

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara