4. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA presidendivalimised kergitavad kulla hinda

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Goldman: odavam jüaan surub rauamaagi hinda üles; presidendivalimised kergitavad kulla hinda; vaseturg on tasakaalustumas; OPECi kokkulepe küsimärgi all; nafta hind langes.

Goldman: odavam jüaan surub rauamaagi hinda üles

Rauamaagi hind jätkas tõusu ja jõudis kõrgeima tasemeni alates aprillist. Goldman Sachsi analüütikute sõnul peitub põhjus odavnevas jüaanis, vahendab Bloomberg.

Investeerimispanga analüütikud arvavad, et hiinlaste valuuta odavnemine võib jätkuda ja see aitab rauamaagi hinda üleval hoida.

Hinnad hakkasid oktoobris kiiresti tõusma, sest jüaani odavnemine muutis dollarites olevad varad – näiteks rauamaagi – atraktiivsemaks, ütlesid investeerimispanga analüütikud Hui Shan, Amber Cai ja Christian Lelong. Kui Föderaalreserv tõstab enne aasta lõppu intressimäärasid, siis võiks jüaani odavnemine jätkuda.

Rauamaagi hind on tõusnud vaatamata sellele, et pakkumine ja varud on kõrged. Mõned analüütikud on hinnatõusu põhjusena välja toonud ka kivisöe kiiret kallinemist. Goldmani analüütikute arvates pole see aga põhjuste seas.

„Meie hinnangul on rauamaagi oktoobrikuine hinnatõus põhjustatud 60protsendi ulatuses jüaani odavnemisest,“ ütlesid analüütikud.

Rauamaagi hind kallines nädalaga 3,8 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks juba 65,46 dollarit.

Presidendivalimised kergitavad kulla hinda

Kulla hind hakkas sellel nädalal tõusma, sest dollari kurss on langenud ning USA presidendivalimised saavad olema oodatust ettearvamatumad.

Demokraadist presidendikandidaadi Hillary Clintoni edu vabariiklasest Donald Trumpi ees on väiksemaks muutunud, selgub sellel nädalal avaldatud arvamusküsitlustest.

ICE dollariindeks on veidi enam kui nädalaga odavnenud umbes 2 protsenti ja see on aidanud kulla hinnal uuesti tõusma hakata.

„Riskide maandamise meeleolud aitasid kullal uuesti 1300 dollari taseme vallutada. Kui ebakindlus USA presidendivalimiste osas jätkub, siis see toetab ka edaspidi turge,“ ütles Saxo Banki uuringute juht Ole Hansen.

Sellel nädalal toimus ka Föderaalreservi kohtumine ning keskpank otsustas intressimäärad samale tasemele jätta. Tõsi, sellegi poolest vihjati, et majandus on detsembrikuiseks intresside tõstmiseks piisavalt tugev. Intressimäärade tõstmine mõjub kulla hinnale üldjuhul kehvasti.

Kulla hind tõusis nädalaga 2,7 protsenti ja unts maksis reede hommikuks 1302 dollarit. Hõbeda hind kallines 3,8 protsenti ja unts maksab 18,32 dollarit.

IWCC: vaseturg on sellel ja järgmisel aastal tasakaalus

Vasenõudlus peaks 2016. ja 2017. aastal olema enam-vähem kooskõlas pakkumisega, teatas International Wrought Copper Council (IWCC) oma raportis.

Rahvusvaheline organisatsioon prognoosib, et sellel aastal on turg 120 000 tonniga ülejäägis. 2017. aastal peaks ülejääk vähenema aga 60 000 tonnini.

„Seega on prognoosidest näha, et nii 2016. kui ka 2017. aastal on vaseturg üldiselt tasakaalus,“ ütles IWCC oma avalduses.

Rafineeritud vasetootmine kasvab 2016. aastal 2 protsendi võrra 22,38 miljoni tonnini. Globaalne nõudlus tõuseb aga 2,6 protsenti 22,26 miljoni tonnini. 2017. aastal on vastavad numbrid 22,77 ja 22,71 miljonit tonni.

Hiina nõudlus jõuab sellel aastal 10,5 miljoni tonnini, mis on 4,1 protsenti enam kui eelmisel aastal.

„Hiina nõudlus võiks potentsiaalselt olla ka praegustest prognoosidest kõrgem,“ kirjutas IWCC oma avalduses. Nad ei toonud konkreetselt välja, mis võiks põhjustada Hiina nõudluse kiirema kasvu.

Teistest toorainetest kallines tsingi hind 2,6 protsenti ja tina lisas 1,9 protsenti. Kummagi tonnihind oli neljapäeva õhtuks vastavalt 2426 ja 20 775 dollarit. Alumiinium kallines 1,6 protsenti ja tonn maksab 1726 dollarit.

Nikkel odavnes 0,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 10 320 dollarit.

Toorainete hinnakasvule aitas kaasa dollari odavnemine ning positiivne trend (toorainete hinnad on sellel aastal tõusnud).

Nafta hinnad kukkusid järsult

Nafta hinnad hakkasid langema, sest OPECi naftakartelli kõnelused Venemaa ja Brasiiliaga läksid luhta ning USA varud kasvasid rekordiliselt palju.

Nimelt kohtusid nädalavahetusel OPECi naftakartelli liikmed ning kõnelusi peeti Venemaa ja Brasiiliaga naftatootmise külmutamiseks. Kokkuleppele riikidega aga ei jõutud, ütles Brasiilia nafta- ja gaasiminister Marcio Felix.

OPECi riigid ei ole ka omavahel kokkuleppele jõudnud, kui palju erinevad riigid oma naftatootmist peaksid vähendama. Iraak, Iraan, Nigeeria ja Liibüa tahavad, et nemad ei peaks kokkuleppes osalema.

„Enam ei usuta, et OPEC ja naftakartelli välised tootjad võiksid tootmise külmutamises või vähendamises kokkuleppele jõuda,“ ütles Strategic Energy & Economic Researchi president Michael Lynch. „Paljud riigid tahavad kokkuleppest taanduda. Tekib küsimus, kes üldse alles jäävad?“

Eelmisel nädalal tõusid USA naftavarud 3,1 protsendi võrra, selgub EIA andmetest. See on viimaste kümendite suurim nädalane tõus. See viis nafta hinna viimase viie nädala madalaima tasemeni.

WTI toornafta hind odavnes nädalaga 8,4 protsenti ja Brent kaotas 6,6 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 47,16 ja 45,52 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind odavnes 1,6 protsenti ja tonn maksab 490 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077