12. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bensiini hind tõuseb koos naftaga

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi hind võib edasi tõusta; vaseturu perspektiiv ei parane; kulla hind hakkas uuesti langema; Filipiinidel suleti seitsmes kaevandus; bensiini hind tõuseb koos naftaga.

Rauamaagi hind võib edasi tõusta

Rauamaagi hind võiks edasi tõusta, sest Hiina jätkab majanduskasvu stimuleerimisega ning dollar odavneb, teatas investeerimifirma Prestige Economcis LLC president Jason Schenker. Analüütik ennustas rauamaagile selleks aastaks kiiret hinnatõusu – tundub, et tema ennustus on täppi läinud, kirjutab Bloomberg.

Schenkeri sõnul kaupleb rauamaak teisel poolaastal keskmiselt 60 dollaril tonnist. 2016. aasta keskmiseks hinnaks kujuneb aga 55 dollarit. 2017. aastaks näeb ta, et hind tõuseb 62 dollarini ning ülejärgmisel aastal juba 72 dollarini.

Rauamaagi hind on sellel aastal tublisti tõusnud ning kolmeaastane langusperiood on lõppenud. Sellele on kaasa aidanud Hiina kinnisvarabuum, mis on nõudlust elavdanud.

Ka Goldman Sachs ja Morgan Stanley on oma prognoose korrigeerinud kõrgemaks. Oktoobris ennuastas Schenker, et rauamaagi hind hakkab uuesti tõusma, sest Hiina valitsus üritab majanduskasvu turgutada ning teraseeksport püsib kõrgel.

„Minu edu seisneb sellest, et ma jälgin makromajanduse faktoreid. Ma ei ole unustanud ka asjaolu, et Hiina tööstus on olnud languses juba poolteist aastat,“ ütles Schenker, kes oli teises kvartalis Bloombergi edetabelis parim baasmetallide turu prognoosija.

Rauamaagi hind langes nädalaga 0,2 protsenti 59,36 dollarini tonnist. Sellel aastal on tooraine hind tõusnud 36 protsenti.

Vaseturu perspektiiv ei parane

Vase turu osas on analüütikud aga veidi negatiivsemalt meelestatud. Näiteks Goldman Sachs teatas eelmisel nädalal, et vaseturgu ähvardab torm, mis viib hinnad 20 protsenti madalamale.

Arvatakse, et Hiina stimuleerimine ei ole vaseturu päästmiseks piisav ning ülepakkumine on liiga suur. Nõudluse kasv on samal ajal aeglustunud.

CRU andmetel on Hiina vasenõudlus tõusnud viimase aasta jooksul 2,6 protsenti. Maailma nõudlus on tõusnud 1,3 protsenti. See ei ole aga piisav, et hinda tõusma panna.

„Hiinas ei ole tegelikku nõudluse kasvu, lihtsalt majanduse stimuleerimine viib selle plussi,“ ütles investeerimisfirma Tiberius Asset Managementi tegevjuht Christoph Eibl. „Hinnad peavad langema madalamale, et kaevandajad tootmist vähendama hakkaks.“

Vase hind langes nädalaga 0,5 protsenti ja tonn maksab 4848.

Kulla hind hakkas uuesti langema

Kulla hind hakkas sellel nädalal aga uuesti langema, sest investorid võtsid kasumit ning dollar tegi väikse taastumise, vahendab Reuters.

Kulla untsihind langes nädalaga 2 protsenti võrra 1340 dollarini. Hõbeda hind odavnes 2,4 protsenti ja unts maksab 19,87 dollarit.

„Kauplejad võtsid kasumit, sest inimeste ootused keskpankade tegevuse osas muutusid,“ ütles investeerimisfirma Wing Fung Financial Groupi uuringute juht Mark To.

Nimelt on investorite ootused intressimäärade tõstmise osas kasvanud. Arvatakse, et Föderaalreserv tõstab intressimäärasid juba detsembris. Samas on teised suuremad keskpangad oma rahapoliitikat pigem lõdvendamas.

„Ma arvan, et selline lahknevus Föderaalreservi ja teiste keskpankade vahel muudab investorid kulla osas veidi pessimistlikumaks,“ ütles To.

Dollariindeks, mis mõõdab USA dollari väärtust teiste suuremate valuutade suhtes, tõusis neljapäeval viimase nädala kõrgeima tasemeni.

Plaatina odavnes 2 protsenti ja pallaadium kaotas 2,8 protsenti.

Filipiinidel pandi kinni seitsmes niklikaevandus

Filipiinidel on kinni pandud juba seitse niklikaevandust ning sulgeda ähvardatakse ka riigi suurim kaevandaja, sest uus valitsus nõuab ettevõtetelt keskkonnanõuete täitmist.

Filipiinid on maailma suurim niklitootja. Riigi president Rodrigo Duterte andis juulis kaevandusfirmadele mõista, et regulatsioone eiravad kaevandused pannakse kinni. Keskkonnaminister aga teatas, et nõuetele vastavad vaid kolmandik kaevandajatest.

Kaevanduste sulgemine on viinud nikli hinna viimase kaheksa kuu kõrgeima tasemeni ning tonn maksab praegu 10 750 dollarit.

Teistest toorainetest kallines tsingi hind 0,1 protsenti ja tina lisas 2,3 protsenti. Kummagi tonnihind tõusis vastavalt 2276 ja 18 340 dollarini. Alumiiniumi hind tõusis 0,7 protsenti ja tonn maksab 1653 dollarit.

Nafta hind tõusis

Nafta hinnad tõusid aga 5 protsenti, sest Saudi Araabia naftaminister teatas, et naftatootjad arutavad võimalikke tegevusi, kuidas nafta hindu stabiliseerida.

Lisaks sellele teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), et toornafta turgudel väheneb pakkumine selle aasta teises pooles. Nimelt hakkavad varud kahanema, mis aitab hindu toetada.

WTI toornafta hind kallines 4,9 protsenti ja Brent lisas 5,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 43,8 ja 46,3 dollarit barrelist.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 2,9 protsendi võrra 470 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077