Autor: Tööstusuudised.ee • 12. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Utilitas tootis teises kvartalis 260 000 MWh energiat

Hakkepuit.
Foto: Veiko Tõ?man
Energiakontsern Utilitas tootis teises kvartalis 214 000 MWh soojusenergiat ja 45 000 MWh elektrienergiat. Soojuse ja elektri koostootmine ning taastuvkütuste kasutamine võimaldab oluliselt vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni. Esimese poolaasta jooksul aitas Utilitas taastuvkütuste kasutamisega vähendada 240 000 tonni CO2 õhku paiskamist, teatas ettevõte.

Utilitas kasutab energiatootmises järjest enam kohalikke ja taastuvaid kütuseid, peamiselt väheväärtuslikku hakkepuitu. „Meie jaoks on oluline võimalikult kõrge efektiivsus ja taastuvkütuste osakaalu tõstmine. Erakütte võrkudes kasutasime teises kvartalis soojusenergia tootmisel hakkepuitu kokku üle 90%. Üle Eesti pakkusime oma klientidele ligi 168 000 MWh puhast energiat,“ selgitas Utilitas kontserni juht Priit Koit.

„Sügisel alustab Tallinnas  Väo karjääris tööd Utilitase teine hakkepuidul põhinev soojust ja elektrit tootev jaam. Pärast uue jaama käivitamist tuleb ka Tallinnas suurem osa soojusenergiast kohalikest ja taastuvatest allikatest,“ lisas Priit Koit.

Kontserni kuuluv Tallinna Elektrijaam toodab koostootmisprotsessis 100% energiat kodumaisest hakkepuidust ja turbast.  Teises kvartalis tootis ettevõte soojusenergiat 105 000 MWh ja elektrienergiat 45 000 MWh, kasutades selleks 173 000 kuupmeetrit hakkepuitu ja turvast.  Jaama kasutegur koos suitsugaaside pesuriga oli 100%.

Utilitas on viimastel aastatel teinud suuremahulisi investeeringuid uute koostootmisjaamade rajamiseks ja soojusvõrkude korrastamiseks, mille tulemusena on saavutatud suurem energiatõhusus, keskkonnasääst ja optimaalsed soojusenergia hinnad.

Kontserni ettevõtted varustavad soojusega 4500 hoonet, sh 160 000 kodumajapidamist üle Eesti.

Utilitas kontserni kuuluvad kaheksas Eesti linnas kaugkütteteenust pakkuvad AS Tallinna Küte ja AS Eraküte, Tallinnas elektrit ja soojust tootev OÜ Tallinna Elektrijaam ning selle naabrusse teist jaama rajav OÜ Auragen. Kontserni ettevõtted haldavad 500 km ulatuses soojusvõrke üle Eesti. Töös olevate katlamajade installeeritud võimsus on 1,1 GW ning koostootmisjaama elektriline nimivõimsus on 25 MW ja soojusvõimsus 67 MW. Utilitas omab kontserni ettevõtetes 100-protsendilist osalust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077