Autor: Harro Puusild • 16. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kutsekool: ei ole saladus, et ärijuhid tulevad kutseõppesse

Tallinna Tööstushariduskeskuse Mehaanika- ja elektroonika osakonna juhataja Eduard Brindfeldt.
Foto: Harro Puusild
See pole enam uudis, et ärijuhid tulevad õppima CNC-pingi operaatoriks, sest kui äri ei ole, siis süüa on ikka vaja, rääkis Tallinna Tööstushariduskeskuse Mehaanika- ja elektroonika osakonna juhataja Eduard Brindfeldt masinatööstuse liidu konverentsil.

„Millised on kutsehariduse tulevikutrendid? Siin tekib alati mõttekoht. Kui küsin tööandjatelt, milliseid töötajaid või milliste erialade töötajaid nad tulevikus tahavad, siis saaksime teha ajurünnaku. On selline oluline komponent nagu kutsekoolide õppijad. Kõige noorem on 16, kõige vanem 72, õppijaid on väga erinevaid,“ rääkis Eduard Brindfeldt oma ettekandes kutsehariduse trendidest.

„Meil on päevane õpe, õhtune õpe, täiendõpe ja nii edasi. Õppijad on väga erineva arengu- ja õppimistaustaga. See pole enam uudis, et ärijuhid tulevad õppima CNC-pingi operaatoriks, sest kui äri ei ole, siis süüa on ikka vaja. Nad saavad oma eluga hiljem edukalt hakkama,“ märkis Brindfeldt.  

Brindfeldt rääkis veel, et tehniline tase kutsekoolides on Eestis väga hea. „Meil on suured CNC-keskused, lehtmetalli töötlemise pingid, meil on kõik olemas. Tekib aga see probleem, et kogu see tehniline tase on vaja hoida korras. Euroopa rahakraan on tegelikult kinni. Mida siis teha? Väga lihtne, vastus on koostöö tööandjatega,“ rääkis ta.

„Kindlasti üritame teha ka koostööd haridusministeeriumiga. Vahel on öeldud, et vaesust ümber jagada on raske, samas usume, et saame hakkama. Ministeerium teeb vajalikke samme, vähendab kulusid,“ jätkab Brindfeldt.

„Mis on kutsehariduse suurimad ühinemised? Transpordikool tuuakse meile üle. Üks osa on see, et transpordikoolile oli jäänud vaid nimi, sest logistika on midagi palju enamat kui vaid transport. Teine suur ühinemine toimub Ida-Virumaal. See on võimalus vähendada kulusid,“ selgitas ta.

Veel rääkis Brindfeldt, et mõne ettevõtte esindajad käivad tööstushariduskeskuses teatud teemasid lugemas. „See on hea, sest töötajaid on ju vaja. Samad õpilased lähevad neile tööle, sealt saab valida juba tulevast tööjõudu. Koostöö on hädavajalik,“ toonitas Brindfeldt.

Kutsekool annab algteadmised, mitte valmis töötaja. Palju on viimasel ajal räägitud sellest, et kutsekoolide õpilased jõuavad ettevõtetesse toorikuna, kellele tuleb kõik otsast peale selgeks õpetada. „Ma rahustaksin siinkohal kõik maha, sest õpilased peavadki olema toorikud, kui nad tööle tulevad. Me peame koolis andma algteadmised. Selle õppimisoskuse, et nad natukenegi hakkaksid mõtlema oma tuleviku peale,“ selgitas Brindfeldt.

„Kui küsida õpilaselt, et mis sa peale kooli lõpetamist teed, siis öeldakse, et veel ei tea, aga peaasi, et oleks fun. Elu on selline,“ ütles ta.

Brindfeldt rääkis veel, et robootika areneb ja surub peale. „Selles vallas on kaks suunda: tööstusrobotid ja liikurrobotid. Nende viimaste hulgas on näiteks droonid. Võita küsida, kust ma selle valdkonna jaoks õppejõud saan. Me jagame seda ülikoolidega. Samad õppejõud loevad ka ülikoolis.“

Oma ettekande lõpus tõi Brindfeldt välja uue trendi, milleks on töökohapõhine õpe. „See on omaette teema ja uus teema. Haridusministeerium ütleb, et võiksime seda koostöös tööandjatega arendada. Idee ei ole sugugi halb,“ märkis ta.

Täna toimub endise tööstusettevõtte Dvigateli peahoones Ülemiste linnakus konverents, millega masinaliit tähistab 80. aastapäeva. Konverentsil keskendutakse sektori olulistele teemadele nagu statistika, haridus, teadus-arendustegevus, räägitakse headest näidetest ja inseneridest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077