Autor: Tööstusuudised.ee • 7. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Graanul Invest tegi hiiglasliku investeeringu

Raul Kirjanen
Foto: Andres Haabu
Graanul Invest ostis Belgias elektrijaama, mis ehitatakse ümber pelletiküttele, vastav investeering on suurusjärgus 250 miljonit eurot.

Esmaspäeval sõlmisid Graanul Invest grupi tütarettevõtted GI Energy Investments ja Gi Power Plants aktsiate ostumüügitehingu German Pellets Holding Belgium NV-ga, mille järel sai Graanul Investist Langerlo NV aktsiate omanik, teatas ettevõte.

Langerlo NV-le kuulub Belgia Flandria regioonis asuv elektrijaam elektrilise võimsusega 656 MW, millest 86 MW tootmisvõimsust kasutab kütusena gaasi ja 470 MW tootmisvõimsust kasutab kütusena sütt. Langerlo jaamale on eraldatud Flandrias roheliste sertifikaatide näol toetusmeede konverteerimaks söe baasil töötavad katlad ümber pelletite põletamiseks. Elektrijaama täiskoormusel töötamisel kasutab jaam 1,8 miljonit tonni pelleteid aastas. Jaama ümberehitus kütuse vahetamiseks peab olema lõpetatud 2018.aasta sügiseks. Tehingu hind ja tingimused on konfidentsiaalsed, kuid jaama konverteerimise investeering on suurusjärgus 250 miljonit eurot. Langerlo elektrijaam toodab umbes 8% Flandria regiooni elektrivajadusest.

„Mul on hea meel, et sellele projektile on leitud võimekas investor, kellel on tugevad kogemused nii metsanduses, pelletite tootmise ja logistika vallas kui ka energeetikas. Loodame, et Graanul Investi kontsern suudab projekti jätkata ja edukalt lõpuni viia,“ kommenteeris Langerlo elektrijaama juht Marc Rommens tehingut.

„Langerlo elektrijaama projekt on meie ettevõtte arengus suur samm edasi. Oleme sarnaseid projekte otsinud juba paar aastat. Ma loodan, et suudame seda projekti ellu viies tõestada, et säästlik biomassi kasutamine on üks paremaid võimalusi olemasoleva energiainfrastruktuuri ära kasutamiseks ja reaalne ning tugev alternatiiv mistahes teistele taastuvenergia tehnoloogiatele. Kavatseme aktiivselt kaasata ka kõik asjasse puutuvad organisatsioonid ja tänased jaama töötajad, et projekt edukalt teostada,“ sõnas Graanul Investi juhatuse esimees Raul Kirjanen.

AS Graanul Invest on metsandus- ja energiakontsern, mis on täna Euroopa suurim pelletitootja, üks suuremaid metsaettevõtteid Eestis ja oluline taastuvenergia tootja Eestis ja Lätis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077