Autor: Harro Puusild • 25. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mehaanikainsenerid ühinevad ekspordi nimel

Esimese sihtriigi Norra külastus toimub juba suve lõpus.
Foto: Erik Prozes
Soovime suurendada mehaanikainseneride teenuse ekspordimahtu ja selleks koondume ühe brändi alla. Koondudes oleme võimekamad ja klientidele atraktiivsemad, ütleb Eesti Masinatööstuse Liidu projektijuht Kersti Vatter.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus korraldas sel kevadel projektikonkursi ettevõtlusorganisatsioonidele, et leida uusi teenuseid ja lahendusi Eesti ettevõtete ekspordi kasvatamiseks.Konkursile laekunud 13 suurprojektist ja 2 väikeprojektist valiti välja 5 suurprojekti, milles nähakse suurimat potentsiaali ekspordi edendamiseks. Viie parima suurprojekti hulka valiti ka Eesti Masinatööstuse Liidu projekt "Mehaanikainseneride teenuste võimekuse tõstmine ja ekspordisuundade arendamine Saksamaa, Rootsi ja Norra sihtturgude näitel“. Selle projektiga tahetakse edendada valdkonnasisest koostööd, mille tulemusel peaks valmima strateegiline plaan ekspordiks. Projektis on olulisel kohal ka koostöö haridusasutustega ning soov parendada järgnevate põlvkondade inseneride taset.

Väikesest meeskonnast Euroopas ei piisa. „Mehaanikainseneride teenuse võimekuse tõstmise projekt algas mais, projekti idee hakkas idanema juba 2015. aasta sügisel. Samas reaalseid ettevalmistusi oleme teinud aasta algusest,“ selgitab masinaliidu projektijuht Kersti Vatter.  

„Projektiga soovime suurendada mehaanikainseneride teenuse ekspordimahtu ning arendada võimekusi. Et seda saavutada, koondume ühe brändi alla, kogume kokku referentsid ja võimekuse ning proovime saada reaalseid müügikontakte Norrast, Rootsist ja Saksamaalt. Selleks, et mujal Euroopas inseneriteenusega konkureerida, ei piisa 5-liikmelisest meeskonnast ja mõningatest referentsidest,“ jätkab Vatter ja lisab, et koondudes on insenerid võimekamad ja seega klientidele jaoks atraktiivsemad. „Konkreetne projekt lõppeb küll järgmise aasta 30. juunil, kuid plaan on kindlasti samal suunal jätkata.“

EASi „Ettevõtete ekspordi kasvu toetavate teenuste projektikonkurss“

Eesmärk: leida uusi algatusi, mis aitaksid kaasa Eesti ettevõtete ekspordi kasvule

Toimuvad: kaks korda aastas ja on temaatilised

Selle aasta teema: eksport ja e-tööstus (e-tööstuse projektikonkursid avatakse 2016. aasta teises pooles)

Osalejad: projektikonkursile võisid projekte esitada ettevõtjaid ühendavad mittetulundusühingud ja sihtasutused, kes esindavad teatud ettevõtjate gruppi ja kelle põhikirjas on tegevusena märgitud kindla ettevõtlusvaldkonna või sektori esindamine, ettevõtjate konkurentsivõime tõstmine või ettevõtluskeskkonna arendamine.

Toetussumma: kuni 40 000 eurot, minimaalne nõutav omafinantseering on 30% projekti kogumaksumusest, projekte rahastatakse Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengufondist

Tähtaeg: projektide elluviimise tähtaeg on 18 kuud alates lepingu sõlmimisest

Vatteri sõnul ongi esimene eesmärk kontakteeruda kolme sihtriigi Saksamaa, Rootsi ja Norra potentsiaalsete klientide ja koostööorganisatsioonidega, et saada aasta jooksul päringuid ja loodetavasti ka reaalseid tellimusi. „Suve jooksul koondame osalevad ettevõtted, valmib bränd ja koduleht ning august-september toimub juba esimese sihtriigi külastus, lähme Norrasse ONS messile. Lisaks külastame novembris Rootsis messi ELMIA ning järgmise aasta aprillis külastame delegatsiooniga Saksamaal Hannoveri messi,“ sõnab ta.

„Lisaks ekspordile panustame projekti raames ka valdkonna arengusse, teeme selleks koostööd Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Mehaanikainseneride Liiduga. Kuna inseneride valdkond on pidevalt arenev, siis on oluline koostöö ka haridusasutustega, et ettevõtetele oluline tööjõud ning täiendkoolitused oleksid heal tasemel,“ jätkab Vatter.

Eksport vajab ettevõtjate koostööd. „Eesti ettevõtjatele tundub sellisel kujul koostöö väga uudne, kuna levib arusaam, et konkurendiga ei saa ju koostööd teha. Soovime, et antud projekt oleks hea eeskuju ka teistele näitamaks koostöö vajalikkust, eriti seoses ekspordiga,“ ütleb Vatter.

Vatteri sõnul peab projektis osalema vähemalt 10 ettevõtet, kellest kuus on hetkel kindlad. „Seega otsime vähemalt nelja ettevõtet veel. Praegu on osalejateks MEC Insenerilahendused OÜ, DoWisely OÜ, Aramet OÜ, Teamwork Engineering OÜ, DECK Engineering OÜ ja Insero OÜ. Lisaks oleme kaasanud Saksa-Balti Kaubanduskoja, juriidilise poolepealt tuleb appi advokaadibüroo Lextal, lisaks on ka juba neid kaasa mõtlejaid, kellel on meie jaoks olulisi kontakte nendel sihtturgudel,“ märgib ta ja lisab, et projektis oodatakse osalema mehaanikainseneride büroosid erinevatest valdkondadest. „Hea on näha, et juba praegu on valdkond lai - merendusest kaevanduseni.“  

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077