Autor: Tööstusuudised.ee • 31. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: tööstus peaks aasta teisel poolel paranema

Swedbanki sõnul jätkub Euroopa Liidu majanduskasv.
Autor: Andras Kralla
Nõudlus meie peamistel eksporditurgudel peaks sel aastal mõnevõrra tugevnema, märkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

„Euroopa Liidu majanduskasv jätkub. Soome majandus tasapisi taastub ja ka Venemaa majanduslangus peaks selle aasta teisel poolel läbi saama,“ prognoosis Elmik kommentaarina statistikaameti täna avaldatud tööstustoodangu näitajatele.

Statistikaameti teatel vähenes tööstustoodangu maht veebruaris aastases arvestuses 11. kuud järjest. Veebruaris toodeti 2% vähem toodangut kui aasta tagasi. Toodangumaht vähenes energeetikas ja mäetööstuses ning suurenes töötlevas tööstuses.

Elektritootmist pidurdas soodsama hinnaga Põhjamaade elekter, sh veebruarist turule lisandunud Rootsi-Leedu vaheline merekaabel, mis vähendas Eesti tootjate osalust lõunanaabrite elektribilansi puudujäägi katmisel. Põlevkivi kaevandamine on vähenenud energiatoodete ulatusliku hinnalanguse tõttu.

Töötleva tööstuse tootmismaht pöördus pooleaastase vaheaja järel veebruaris taas tõusule. Toodangu maht kasvas aastases arvestuses 2/3 harudes. Kasvu panustasid kõige rohkem puit, elektriseadmed ja mööbel. Toodang vähenes elektroonika-, metalltoodete ning toiduainete tootmises (kala-, piima-, leivatööstus).

Konjunktuuriinstituudi igakuine küsitlus näitab, et töötleva tööstuse ettevõtted tunnevad ennast tänavu kindlamalt. Tellimuste maht on veidi suurem ja ebapiisav nõudlus takistab arengut vähem kui pool aastat tagasi. Swedbanki tööstusettevõtete uuring näitas, et tööstusettevõtted plaanivad sellel aastal käibe 4%list ja ekspordi 6%list kasvu. Suurimat käibe kasvu oodatakse trüki-, tekstiili-, mööbli-, puidu- ja rasketööstuses.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077