Autor: Tööstusuudised.ee • 23. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Külm ilm kasvatas soojuse toodangut 20%

Adveni uue katlamaja sisevaade.
Foto: Adven Eesti
Eesti ühe suurima soojuse tootja Adven Eesti tootmismaht kasvas jaanuaris võrreldes möödunud aastaga viiendiku võrra. Ettevõte tootis 63 000 MWh soojust.

Adven Eesti tootmise ja jaotuse valdkonna juhi Mati Tatari sõnul ei pidanud kliendid hoolimata külmemast kuust soojuse eest rohkem maksma. “Kuigi nii tootmine kui ka tarbimine jaanuaris kasvasid, on soojuse hinnad langenud sedavõrd palju, et klientide soojuse arve võis olla möödunud aastaga võrreldes väiksemgi,” sõnas Tatar. Näiteks maagaasi hind tema sõnul  langenud aastaga pea 1,5 korda. 

Tootmismahu kasvu taga oli külm ilm - temperatuurid langesid nii võrreldes eelnenud aastaga kui ka ajaloolise keskmisega. Kui 2015. aasta jaanuaris oli keskmine õhutemperatuur -0,8°C, siis 2016. aasta jaanuaris -7,7°C. 

Aasta jooksul langetas Adven Eesti korduvalt soojuse hinda oma neljateistkümnes kaugküttepiirkonnas. “Kuna soojuse tootmiseks kasutatav kütus on muutunud märksa odavamaks, müüme kõigis piirkondades täna soojust isegi madalama hinnaga kui on konkurentsiameti poolt kinnitatud piirhinnad,” tõi Tatar näite. Tänu möödunud aastal kaugküttevõrudesse tehtud investeeringutele vähenesid ka Adven Eesti võrgukaod. Ka sellel aastal plaanib ettevõte investeerida võrgukadude vähendamisse pea 400 000 eurot.

Möödunud aastal täienes oluliselt Adven Eesti soojuse tootmise portfell. Mati Tatari sõnul on jõudsalt arenemas koostöö erinevate ettevõtetega, kes on otsustanud soojuse tootmise energiaettevõtte kätesse usaldada. “Suurematest projektidest väärivad kindlasti mainimist Rannarootsi Lihatööstuse katlamaja üleviimine kütteõlilt vedelgaasile ning Rakvere Farmide 2,5 MW biomassil toimiva katlamaja rajamine Viljandi lähedale,” rääkis Tatar.  Adven Eesti pakub soojust neljateistkümne kaugküttepiirkonna klientidele üle Eesti. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077