22. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bystronicu uus painutuspress Xpert40 lihtsustab painutamist

Bystronicu Xpert40 painutuspressi tutvustus 16. veebruaril.
16. veebruaril esitleti Tartus asuvas Torm Metall OÜ tehases Bystronicu uue tehnoloogiaga laserlõikureid ja painutuspresse. Samuti tutvustati ka tarkvara, ilma milleta tänapäevase tehnoloogiaga masinad töötada ei saakski.

Painutuspress. Bystronicu toodetud Xpert40 painutuspress paistis silma eelkõige oma kiiruse, kompaktsuse ja lihtsusega. Ilma igasuguse kogemuseta inimene saab samuti painutamisega hakkama, mis oleks üle kümnendi vanuste masinatega olnud sisuliselt võimatu. Uus tehnoloogia on märkimisväärne, sest detailide painutamine on tehtud väga lihtsaks. Muidugi tuleb detailid enne arvutis valmis teha.

Masina üks plussidest oli see, et seda saab väga lihtsalt erinevatesse kohtadesse liigutada. Nimelt on painutuspress tunduvalt väiksem kui tema eelkäijad.  Masina painutuskiirus ulatus 25 millimeetrini sekundis – üldjuhul ei ületa vanema tehnoloogiaga painutuspresside kiirus 10 millimeetrit sekundis. Kiiruse poole pealt tasub veel välja tuua, et masinat saab pärast töö lõppu liigutama hakata vähem kui 5 minuti jooksul. Aeg, mis kulub operaatoril töö alustamiseks, on samuti alla 5 minuti.

Lisaks sellele on masinal ka erinevad sahtlid, kust leiab vajalikud tööriistad. „See on nagu väike tootmisüksus,“ ütles painutuspressi tutvustanud operaator. „Meie kliendid on selle masina disaininud,“ kiitis ta.

Töösturite kogemused erinevad. Uute tehnoloogiate tutvustamisele tulnud erinevate tööstusettevõtete esindajate kogemused Bystronicu masinatega olid erinevad.

Näiteks Hekoteki esindaja ütles, et neil on painutupressiga varem probleeme esinenud küll. „On olnud tarkvaraprobleem,“ märkis ta ja lisas, et Bystronicu masinat on kasutatud nüüdseks kaks aastat. „Vead said kõrvaldatud, aga asi võttis aega,“ sõnas ta.

Nordic Metal Worksi üks omanikest Ahti Soosaar ütles, et nemad on rahul. „Tehnoloogilise poole pealt on hea. Eks tagasilööke tuleb ka, aga teenused on head ja juppide tarne on kiire. Eks kõigel ole oma hinda ka,“ nentis ta.

Laserlõikur. Bystronicu laserlõikur BySprint Fiber 3015 on samuti omaette tehnoloogiline saavutus. Tegemist on seadmega, mis võib sõltuvalt materjali paksusest ja tüübist lõigata kiirusega kuni 55m/min. Läbi masina akende oli näha, et lõikamine toimub tõesti väga kiiresti.

Laseris on imepeenike traat, mille paksust võiks võrrelda inimese juuksekarvaga. Sellegi poolest on laseri võimsus 6 kilovatti. Positiivse poole pealt võib veel välja tuua, et masina efektiivsus on 30 protsenti – see tähendab, et 30 protsenti energiast läheb laserisse ning ülejäänud kaotatakse, näiteks soojuse eraldamisega. Võrdluseks võib lisada, et CO2 tehnoloogial töötavate laserlõikurite kasutegur on 10-12%.

Lisaks sellele suudab laserlõikur lõigata ka näiteks vaske, messingut ja alumiiniumi, mida vanemate CO2 seadmetega teha ei saa. Demonstreeritudmasinaga saab lõigata kuni 3x1,5 meetriseid metallitükke, kuid pakutakse ka suurema formaadiga masinaid.

Tõsi, CO2 masinatel on omakorda eelised – näiteks on nad kiiremad paksemate materjalide sirgjoonelisel (tavaliselt üle 10 mm) hapnikuga lõikamisel. Lisaks sellele on CO2 masinad kiiremad lõikamise alguses, mil on vaja metallist läbi lõigata, selgub veebisaidi machinerymarket.co.uk tehtud ülevaatest.

Vesilõikur. Bystronicu uut ByJetFlex 1530 vesilõikurit üritusel ei esitletud, kuid tähtsama omadusena võiks välja tuua ehk 3D lõikepead. Selline lõikepea võimaldab tahutud ääri lõigata kuni 45 kraadise nurga all.

Vesilõikuse, pulbervärvimise ja teiste valdkondadega tegeleva Osmeti turundusjuht Ülo Ambos ütles, et uue vesilõikuriga on nemad rahul. „Väga hästi töötab. Oleme leidnud suurepärase operaatori – masin üksi ei tööta, on vaja ka head operaatorit,“ ütles ta. Ambos valiti 2002. aastal aasta masinaehitusinseneriks.

Kaasaegsete masinate lahutamatuks osaks on tarkvara, mis teeb töö tunduvalt lihtsamaks. Bystronicu masinad kasutavad BySoft7 tarkvara, mis konstrueerib ja kalkuleerib detaile. Tarkvara loob lõikeplaane ja painutusprogramme. Lisaks sellele jälgib tarkvara, et tööprotsessis kõik sujuks.

Edu tahab täpsust. Eesti suurima laserlõikurite ja vesilõikurite edasimüüja MP Machinery juht Meelis Prik ütles, et ettevõtted on hakanud järjest rohkem mõtlema oma tootmise efektiivsemaks muutmisele ja seetõttu vajatakse uusi ja tootlikke masinaid.

„Eksporditurgudel edukas olemiseks on vaja ka täpseid ja nõutavat kvaliteeti tagavaid seadmeid,“ ütles Prik ja lisas, et Bystronicu seadmed on tema arvates just sellised. Olgu mainitud, et MP Machinery tegeleb ka Bystronicu masinate edasimüügiga.

Prik ütles, et masinaid ostavad nii oma tooteid tootvad ettevõtted kui ka allhanget tegevad firmad. „Klientide suurus on samuti seinast seina, masinaid on soetanud nii suurfirmad kui ka suht väikesed firmad.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077