1. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjalik ülevaade: mida peaksid tööstusettevõtted teadma isikukaitsevahenditest?

Kui töötad kõrgustest või tööstuses, siis tasub panustada tööohutusse ja kvaliteetsetesse isikukaitsevahenditesse.
Foto: Procurator Eesti
Isikukaitsevahenditega tegelevad Tamrex, Procurator Eesti ja Stokker annavad põhjaliku ülevaate sellest, millele peaks tööstusettevõtted isikukaitsevahendeid valides tähelepanu pöörama.

PROCURATOR EESTI töö- ja isikukaitsevahendite spetsialisti ja müügijuhi Viktor Jõgisuu hinnangul suhtutakse Eestis täna isikukaitsevahenditesse küll hoolikamalt kui 22 aastat tagasi, kuid siingi on veel arenemisruumi küllaga.Tihti ostetakse turvaliseks tööks vajalikud asjad viimasel minutil või alles siis, kui partner seda nõuab.

Ühed olulisemad isikukaitsevahendid kõrgustes töötamisel on turvarakmed, mille laiem mõiste on kukkumiskaitse. Loomulikult kõik teised isikukaitsevahendid nagu peakaitsed, näokaitsmed, töökindad ja tööjalanõud on terviklahendust silmas pidades üliolulised, kuid turvarakmed on just need, milleta ei saa hakkama tuuleenergia parkide ehitus- ja hooldustöödel, keemia- ja laevaehitustehastes, ehituses, teeninduses jms sektorites.

Jõgisuu toob välja, et kukkumiskaitsete, sealhulgas turvarakmete peamine roll on säilitada kukkumise korra keha turvaline ja dünaamiline jaotus, samuti peaksid need tagama keha ergonoomilise ja mugava asendi kuni abi saabumiseni.

Kuidas valida rakmeid. Kõrgustes töötava töömehe jaoks on äärmiselt oluline tunda end mugavalt ja turvaliselt. Mugavus seisneb eelkõige rakmete kvaliteedis. Turvarakmeid soetades tuleks eelkõige selgeks teha, mis on nende eesmärk. Kas need on mõeldud igapäevaseks töövahendiks või aeg-ajalt kasutamiseks? Näiteks katuselt lume rookimiseks. Seejärel tuleks valida tööle sobivad rakmed, et need vastaksid töömehe kaalule, oleks õiges suuruses ja õigesti toestatud, see aitab vältida võimalikke tervisehädasid.

Veel räägib Jõgisuu, et enamasti kiputakse ostma ikka odavaid polüestrist rakmeid, mis kuluvad kiiresti ega paku kõrgustes töötavale töömehele vajaliku tuge. PROCURATOR EESTI tootevalikus on vaieldamatult kõrgeima kvaliteediga tooted sellistelt tootjatelt nagu CAPITAL SAFETY ja SKYLOTEC.

Jõgisuu sõnul ongi oluline pöörata tähelepanu materjalile. „Tähelepanu tuleb pöörata materjalile, mis ilmselget saab kõige rohkem koormust, kuna on eksponeeritud erinevatele loodusnähtustele, samuti ka töö iseloomust tingitud vigastustele, näiteks keemiline põletus, keevitusaugud jne. Metallist materjalid korrodeeruvad, õmblused rebenevad ja kuluvad,“ hoiatas ta.

Töömees peaks kulumist jälgima. Samuti paneb ta südamele, et mitte keegi teine peale töömehe enda ei saa materjali kulumist märgata ning sellele reageerida. „Töömehed, kes käivad suurtes kõrgustes, hoolivad endast rohkem. Võimalik, et neil on lihtsalt parem järelevalve. Kuigi ka siin on näha olnud erinevaid nippe, kuidas on lapitud kulunud rakmeid. Näiteks on juba väga kulunud köiele keritud ümber vasktraat, vältimaks edasist kulumist,“ muigab Jõgisuu.

“Kvaliteetsete rakmete eluiga on 5-10 aastat, juhul kui neid on õigesti hooldatud,“ märkis Jõgisuu. Lisaks tuletab Jõgisuu meelde, et vastavalt ehitusseadusele tuleb turvarakmeid ja teisi kukkumiskaitsega seotud tooteid hooldada kord aastas. Need peavad läbima inspektsiooni, mida teostab spetsiaalse väljaõppe ja sertifikaadi saanud spetsialist. „Meil on sellised spetsialistid olemas,“ märgib Jõgisuu.

Veel tuletab Jõgisuu meelde, et mitte ainult kõrgustes tehtavad tööd ei vaja turvarakmeid. Enim surmaga lõppevaid kukkumisi esineb just madalatelt kõrgustel. “99% surmaga lõppevatest kukkumistest leiab aset kuni 3 meetri kõrguselt,” märgib spetsialist.

Seega oleks mõistlik ka majaomanikul, kel talvel tuleb katuselt lund rookida, paigaldada katusele kukkumiskaitse süsteem, mille külge end köiega kinnitada ning turvaliselt tegutseda. Jõgisuu sõnul tuleb sellisel juhul arvestada umbes 100-eurose väljaminekuga.

Pöörake tähelepanu ka hingamiskaitsele. Baltikumi suurima 3M isikukaitsevahendite maaletooja Stokkeri tootevalik on kõige laiem ja sisaldab ka hingamiskaitsevahendeid:

ühekordset respiraatorit, poolmaski, täismaski, motoriseeritud õhuvarustuse süsteeme; kuulmiskaitsevahendeid: kõrvatroppe, kõrvaklappe, kommunikatsioonilahendusi tootmistesse; kaitsevahendeid silmadele: prille, visiire, maske; vahendeid pea kaitsmiseks: kiivreid. Samuti leiab valikust kehakaitsevahendeid ehk ühe- ja mitmekordseid kaitseülikondasid ning keevituskaitsevahendeid ehk maske, keevituskiivreid, hingamislahendusi ja kindlasti veel paljugi muud.

3M eesmärgiks on tagada oma klientidele lisaks kvaliteetsetele toodetele ka kvaliteetsed teenused. Lisaks laias valikus praktilistele ja harivatele koolitustele on ettevõte välja töötanud ka mitmeid klientidele kasulikke praktilisi vahendeid.

Oluline on täpne istuvus. Täieliku ohutuse tagamiseks peavad isikukaitsevahendid nende kandjale täpselt sobima. Stokkeri tootevalikusse kuuluvad nii respiraatorite sobivustestid kui ka E-A-Rfit valideerimissüsteemid kõrvatroppide ja kõrvaklappide testimiseks. Me kõik oleme oma isikupäradega ning parima võimaliku kaitse tagamiseks on väga oluline olla kursis isikukaitsevahendite õige kasutamise ja kandmise tehnikatega.

3M hingamiskaitsevahendid hõlmavad laia valikut nii ühekordseid kui ka korduvkasutusega respiraatoreid, samuti nii motoriseeritud- kui ka suruõhuga hingamiskaitsesüsteeme, selgitab ettevõte.

Samas, ükskõik kui kvaliteetne toode ka ei ole, peab see kandjale hästi sobima, sest ainult täpse istuvuse korral on tagatud kandja täielik ohutus. Sama hingamiskaitsevahend ei pruugi sobida kõikidele kandmiseks. Hingamiskaitsevahendi valimisel tuleb kasutajatel seda proovida, et veenduda selle sobivuses, vastavalt riiklikult kehtestatud seaduste ja eeskirjade järgi.

Täpsemat teavet sobivuse väljaselgitamise protsesside kohta jagavad nii ohutuse eest vastutavad isikud kui ka 3M ise. Isegi kui kasutaja on sooritanud toote sobivustesti, tuleb toote täpne istuvus iga kord enne järgmist kasutamiskorda üle kontrollida.

Võimalik mõõta kõrvatropi efektiivsust. 3M™ E-A-Rfit™ Dual-Ear valideerimissüsteem mõõdab kõrva paigutatud kõrvatropi efektiivsust, mille tulemusena saame teada täpsed kvantitatiivsed mõõtmistulemused. Tegemist on täislahendust pakkuva süsteemiga, mis võimaldab tõhusust kontrollida samaaegselt mõlemas kõrvas, seda nii kõrvatroppidega kui ka kõrvaklappidega, ning süsteem ise on väga kasutajasõbralik.

Kuulmis- ja nägemiskaitsevahendite sobivust eeskirjadega reguleeritud ei ole. 3M-i nägemiskaitsevahendite osakond aga on aru saanud, kui oluline on individuaalne sobivus ning on töötanud välja väga praktilise vahendi sobivuse testimiseks. 3M™ kaitseprillide sobivustest põhineb kahel tööriistal ning seisneb lihtsas 6-etapilises meetodis, eesmärgiga välja selgitada sobivuse aluseks oleva nelja põhielemendi asjaolud, milleks on nähtavus, katvus, vahed ja turvalisus.

Lisaks toob Stokker välja, et ettevõtte jaoks on oluline ka klientide jaoks kulude vähendamine. Tooted on väljatöötatud nii, et need oleksid võimalikult kauakestvad ja suurendaksid tööefektiivsust, kuid lisaks võimaldavad meie tooted ka muul viisil tulemuslikkust tõsta.

Kõrvaklapid aitavad aega kokku hoida. Suurem osa projektijuhtidest mõistavad, et tõhusalt toimiv kommunikatsioon objektil võimaldab projekti elluviimisel hoida kokku palju aega. Värske, Rootsi Lundi Ülikooli Inseneritehnoloogia teaduskonna poolt läbi viidud uuringu tulemustest selgus, et kahepoolse kommunikatsiooniraadioga kõrvaklappide kasutamisel vähenesid seisakud ja töökatkestused 19% võrra. Tänu sellele sai tavaline ehitustööline nädala lõikes lisaks 380 minutit produktiivset tööaega.

Nimetatud uuringu teostasid Victoria Joang ja Aidin Sakikovic, kaks Lundi Ülikooli tsiviilehituse inseneriõppekraadiga teadlast. Nad võrdlesid Skanska poolt Rootsis ehitatava veevarustuse peatrassi projekti raames kahte töönädalat ning analüüsisid nädalapõhiselt samu tegevusi. Esimesel nädalal ei kandnud töötajad kommunikatsiooniraadioga kõrvaklappe, teisel nädalal kandsid nad aga 3M™ PELTOR™ WS™ LiteCom kõrvaklappe, millel on sisseehitatud kahesuunaline raadiosaatja ning juhtmevaba Bluetooth® tehnoloogia.

Järgnevatest küsitlustulemustest selgus, et suureks eeliseks oli tööalaste korralduste edastamise ja vastuvõtmise võimalus, seda eriti just suurtel ehitusobjektidel, kus silmside võimalust ei ole. Teise eelisena tõsteti esile töötajate parem häälestatus meeskonnatööle.

Keevitusfiltrite mõju: 100 töötajat ja kokkuhoid 3000 eurot. Stokker lõi keevitustoodete tõhususe täpsemaks arvestamiseks spetsiaalse investeeringu tasuvuskalkulaator. See võimaldab sisestatud arvväärtuste alusel arvutada välja kokkuhoid ettevõttele. Kokkuhoid tuleneb nimetatud isetumenevate keevitusfiltrite kasutamiseks.

Arvutused näitasid, et madala palgakuluga ettevõte, kus varem isetumenevaid filtreid ei kasutatud, saavutab kokkuhoiu 75 eurosenti tunnis iga töötaja kohta. Kui keevitusfiltrit kasutab 100 töötajat, võib ettevõte viie 8-tunnise tööpäeva jooksul kokku hoida kuni 3000 eurot.

Talvel riietu kihiliselt. Talviseid isikukaitsevahendeid silmas pidades tuleks eelkõige keskenduda õigele riietumisele. TAMREXi kommunikatsioonispetsialisti Diana Karmo sõnul on külmaks perioodiks kõige õigem riietuda kihiliselt, see tagab kerge liikuvuse ning aitab vastavalt töö iseloomule keha soojas hoida.

Õige riietumine külmal ajal väldib haigestumisi ja pakub õues tööd tegevale või sportivale inimesele mugavust. Ei ole just mõnus toimetada, kui jope on liiga raske, alussärk läbimärg ja varbad külmetavad,“ räägib Karmo.

Ta lisab, et riietus ega jope ise ei ole ahi. „Inimene tekitab endale sooja ise: riietus on selleks, et tekitatud soojust vastavalt ilmale kas kehast eemale lasta või siis hoopis vastupidi, keha juures hoida,” rääkis Karmo õige riietuse lähtepunktidest.

Karmo sõnul tuleks Eesti talve silmas pidades riietuda kolmekihiliselt. Aluskihiks on pesu, mis juhib niiskust ja kuivab kiiresti. Vahekihiks on pluus või fliis ning väliskihiks jope.

„Aluskiht. Sooja pesu eesmärk on vaid üks - niiskuse kehapinnalt järgmisesse kihti juhtimine. Seetõttu on pesu ostmisel oluline jälgida, et pesu oleks tihedalt ümber keha,“ soovitab Karmo.

„Pesu valikul tuleks lähtuda konkreetsest tegevusest. Palju liigutamist vajava tegevuse juures tuleks kindlasti eelistada sünteetilisi materjale, mis juhivad kehaniiskust nahapinnalt eemale. Sünteetiline kangas ei hoia niiskust kaua endas ning kuivab kiiresti,” märkis Karmo.

Väldi puuvillast pesu. „Samuti on suurepärane valik meriinovillane pesu, mis hoiab keha kenasti soojas ka siis, kui aktiivset tegevust nii palju ette ei tule. Vältida tuleks puuvillast pesu. Higistamise korral hoiab puuvill kehaniiskust väga kaua endas, muutub “märjaks kompressiks” keha ümber ning külmetus on kiire tulema,“ hoiatab Karmo.

Karmo märgib, et teise ehk vahekihina on hea kasutada mõnda fliisi, dressipluusi või kampsunit. „Vahekihi eesmärk on pesult juhitav soojus endasse võtta ja seda keha ümber hoida,“ sõnab ta.

Kindatööstuse hinnatuim materjal on kitsenahk. Tuleb silmas pidada, et kindad peaksid olema käes mugavad ja sobivate omadustega, võttes arvesse töötingimusi.

“Esimene tähtis küsimus ongi just töötingimuste kohta: kas selle töö juures on tähtis puutetundlikkus, näiteks väikeste asjade käsitsemine, või vastupidavus väga tugevale hõõrdumisele, näiteks lumerookimisele? Kas kätt on tarvis kaitsta kemikaalide, kuuma, külma või sisselõigete eest? Millised nõuded esinevad koos ja millised on täiesti välistatud? Ka selles asjas saab klienditeenindaja kindaostjat aidata ja soovitada konkreetsele tööle sobivat kinnast,“ ütleb Karmo.

„Talvekinnaste puhul on tähtsaim see, et meie kätel soe oleks. Soovitame Thinsulate voodriga kindaid. Tegemist on õhukese, kuid väga sooja ja kvaliteetse voodrimaterjaliga. Väga tähtis on kinda enda materjal. Kitsenahk on kindatööstuses hinnatuim materjal. See on pehmem ja õhem kui loomanahk, samas väga vastupidav ning elastne,“ ütleb Karmo. „Oma tiheduse tõttu on kitsenahast kindad ka vettpidavamad. Kitsenahkseid kindaid sobib kasutada nii rasketööstuses kui ka suurt puutetundlikkust vajavatel töödel.“

Karmo märgib, et näiteks seanahk on töökinnaste levinuim materjal ja pooride tõttu on kinnas hingav. „Seanahkne kinnas on elastne ning mugav,“ sõnab ta.

Loomanahk talub niiskust. „Loomanahk on väga vastupidav ja talub hästi niiskust. Looma pealisnahast kindad on vastupidavad, pehmed ja niiskuskindlad ning sobivad näiteks eriti suurt vastupidavust nõudvateks töödeks. Kuumuskindel alusnahk ehk pööratud nahk on karedama pinnaga ning leiab kasutust vastupidavust nõudva töö tegemiseks, mis peab tagama ka hea haarde. Lisaks mitmed sünteetiliste katetega talvekindad,“ räägib Karmo.

“Tähtis on see, et tööriie, kinnas ega jalanõu ei takista ega sega töö tegemist, vaid aitab sellele kaasa. Rõivas peab olema mugav, funktsionaalne ja nägus. Ükski töötaja ei soovi tööl olla koledate, halvasti istuvate ja ebamugavate riietega,“ märgib Karmo.

„Kui vaadata ringi TAMREXi kauplustes, siis on näha, et panus riide, jalanõu või kinda disainile on üsna laialdane – selliste riietega pole mingi probleem minna otse objektilt marketisse toidu või lasteaeda lapse järgi,“ ütleb Karmo. TAMREXis müüakse mugavaid, vastupidavaid, funktsionaalseid, nutikaid ja laheda disainiga tooteid.“

Milliseid jalanõusid valida?Karmo sõnul peaks üks korralik talvine töösaabas olema kaalult kerge, paindlik, kvaliteetsetest materjalidest, hea talla ning turvaelementidega.

“Hea jalanõu ei koorma jalga ning on kerge ja paindlik. Turvaelemendid peaksid olema metallivabad. Tekstiilist torkekindel tald ja väga tugevast plastikust – komposiidist turvanina. Metalli miinus on see, et see on raske ja muudab jalanõu raskeks ning paneb talvel külmaga varbad külmetama. Tekstiilist torkekindel tald ja komposiidist turvanina on kerged ega juhi külma,“ annab Karmo nõu. „Jalanõu pealsed võiksid olla täisnahast, vooder jällegi Thinsulate, mis hoiab jalad hästi soojas.“

Lisaks talvesaabastele on olulised jalavarjud kummikud. TAMREXi valikus on käsitööna naturaalsest kummisegust valmistatud ja Soomest pärit Nokian kummikud, mis on Karmo sõnul maailma parimad kummikud.

“Nokianil on üle 200 erineva patenteeritud kummisegu, mis vastavad erinevatele tingimustele ja vajadustele. Kummiku teeb kummikuks kummi olemasolu saapas. Meie kaubanduses võib tihtipeale kohata nime all kummik PVC-saapaid, mis on jäigad ning väga külmakartlikud. Kumm on seevastu pehme ning kannatab hästi külma,“ rääkis Karmo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077