Autor: Harro Puusild • 4. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu vähenes 3%

Aeroc Jämarä AS tootmine Kunda lähedal.
Autor: Raul Mee
Statistikaameti teatel vähenes töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kolmandas kvartalis 3 protsenti, samas ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 892 miljonit eurot ehk 5% rohkem kui aasta varem samal ajal.

Võrreldes 2014. aasta kolmanda kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid kinnisvara- ning info ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim veonduse ja laonduse ning töötleva tööstuse ettevõtted.

Ettevõtted müüsid 2015. aasta kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,4 miljardi euro eest, mis oli 2% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jae- ja sõidukikaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu vähenes 3%.

Tööviljakus kasvas. Ettevõtete kulud vähenesid 2015. aasta kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3%, samas tööjõukulud suurenesid 7%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5800 eurot kvartalis ehk 5% rohkem kui mullu kolmandas kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid 2015. aasta III kvartalis 578 miljonit eurot, mis oli 6% vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes teist aastat järjest. Investeeriti peamiselt ehitistesse  ning masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, energeetika-, kaubandus- ning kinnisvaraettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2014. aasta III kvartaliga suurenesid vaid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077