30. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PROCURATOR EESTI: kõrgustes töötamine eeldab kaalule vastavaid turvarakmeid

Kõrgustes töötamisel tuleb silmas pidada, et rakmed oleksid kvaliteetsed ja materjal vastupidav.
Foto: Procurator Eesti
PROCURATOR EESTI (www.procurator.ee) töö- ja isikukaitsevahendite spetsialisti ja müügijuhi Viktor Jõgisuu hinnangul suhtutakse Eestis täna isikukaitsevahenditesse küll hoolikamalt kui 22 aastat tagasi, kuid siingi on veel arenemisruumi küllaga.

Tihti ostetakse turvaliseks tööks vajalikud asjad viimsel minutil või alles siis, kui partner seda nõuab. Ühed olulisemad isikukaitsevahendid kõrgustes töötamisel on turvarakmed, laiema mõistega kukkumiskaitsed. Loomulikult kõik teised isikukaitsevahendid nagu peakaitsed, näokaitsmed, töökindad ja tööjalanõud on terviklahendust silmas pidades üliolulised, kuid turvarakmed on just need, milleta ei saa hakkama tuuleenergia parkide ehitus- ja hooldustöödel, keemia- ja laevaehitustehastes, ehituses, teeninduses jms sektorites.

Tööinspektsiooni andmeil lõppes mullu 16 tööõnnetust surmaga. Võrreldes 2013. aastaga on surmaga lõppenud tööõnnetuste arv küll vähenenud, kuid vigastuste arv on kasvanud pea pooletuhande juhtumi võrra. Suurima tööõnnetuste arvuga sektorid on metallitööstus, toitlustus, majutus, tervishoid ja ehitus ning halduse- ja abitegevuse sektor. Mullu lõppes ehitussektoris viis tööõnnetust surmaga. Positiivse tendentsina on märgata, et kõrgelt kukkumiste arv sektoris on vähenenud.

Kukkumiskaitsed tagavad õige asendi abi saabumiseni 

Kukkumiskaitsete, sealhulgas turvarakmete peamine roll on kukkumisel säilitada keha turvaline ja dünaamiline jaotus. Samuti peaksid need tagama keha ergonoomilise ja mugava asendi abi saabumiseni.

Töömehele, kes töötab kõrgustes, on äärmiselt oluline tunda end mugavalt ja turvaliselt. Mugavus seisneb eelkõige rakmete kvaliteedis. Turvarakmeid soetades tuleks eelkõige selgeks teha, mis on nende eesmärk - kas need on mõeldud igapäevaseks töövahendiks või aeg-ajalt kasutamiseks, näiteks katuselt lume rookimiseks. Seejärel tuleks valida tööle sobivad rakmed, et need vastaksid töömehe kaalule, oleks õiges suuruses ja õigesti toestatud vältimaks võimalike tervisehädasid. PROCURATOR EESTI müügimeeskond oskab parimat nõu anda selle kohta, milliseid turvarakmeid on millistesse oludesse kõige õigemad ja kestvamad. Müügijuht Viktor Jõgisuu sõnul kiputakse enamasti ostma ikka odavaid polüestrist rakmeid, mis kuluvad kiiresti ega paku kõrgustes töötavale töömehele vajaliku tuge. PROCURATOR EESTI tootevalikus on vaielamatult kõrgeima kvaliteediga tooted sellistelt tootjatelt nagu CAPITAL SAFETY ja SKYLOTEC.

“Kvaliteetsete rakmete eluiga on 5-10 aastat, juhul kui neid on õigesti hooldatud,“ märkis Jõgisuu. PROCURATOR EESTI pakub ka  isikukaitsevahendite hooldus ja inspekteerimisteenust, viidates ITH poolt väljastatud kompetentsi tunnistustele.

Vastavalt ehitusseadusele tuleb turvarakmeid ja teisi kukkumiskaitse tooteid hooldada kord aastas. Need peavad läbima inspektsiooni, mida teostab spetsiaalse väljaõppe ja sertifikaadi saanud spetsialist. „Meil on sellised spetsialistid olemas,“ märgib Jõgisuu.

Pööra tähelepanu materjalile

“Tähelepanu tuleb pöörata materjalile, mis ilmselget saab kõige rohkem koormust, kuna on eksponeeritud erinevatele loodusnähtustele, kuid samuti ka töö iseloomust tingitud vigastustele, näiteks keemiline põletus, keevitusaugud jne. Metallist materjalid korrodeeruvad, õmblused rebenevad ja kuluvad,“ rääkis Jõgisuu sellest, mida tuleb silmas pidada rakmete kulumise juures.

Samuti paneb ta südamele, et mitte keegi teine, kui töömees ise ei saa materjali kulumist märgata ning sellele reageerida.

“Töömehed, kes käivad suurtes kõrgustes hoolivad endast rohkem. Võimalik, et neil on lihtsalt parem järelvalve. Kuigi on ka siin näha olnud erinevaid nippe, kuidas on lapitud kulunud rakmeid. Näiteks on juba väga kulunud köiele keritud ümber vasktraat, vältimaks edasist kulumist,“ muigab ta.

Kõik PROCURATOR EESTI poolt müüdavad isikukaitsevahendid kannavad C-märgistust. Mis tähendab, et neil on turustamis- kui ka kasutamisluba Euroopa Liidu territooriumil ning vastavad reale standarditele.

Surm võib saabuda ka 3 meetri pealt 

Kuid mitte ainult kõrgustes tehtavad tööd ei vaja turvarakmeid. Jõgisuu sõnul esineb enim surmaga lõppevaid kukkumisi just madalatelt kõrgustelt. “99% surmaga lõppevatest kukkumistest leiab aset kuni 3 meetri kõrguselt,” märgib spetsilist.

Seega oleks mõistlik ka majaomanikul, kel talvel tuleb katuselt lund rookida, paigaldada katusele kukkumiskaitse süsteem, mille külge end köiega kinnitada ning turvaliselt tegutseda. Jõgisuu sõnul jääb taoline väljaminek umbes 100 eurot.

PROCURATOR EESTI (endise nimega Karske Eesti) on osa PROCURATOR grupist, mis pakub Põhjamaade tööstusturul laiaulatusliku tootevalikut igapäevatöödeks, olgu see siis töö-ja isikukaitsevahendid, hügieeni ja puhastustarvikud, pakke-ja kontoritarbed või hoopis restorani-ja toitlustusteenindust.

Lisaks esindatavatele kaubamärkidele on Procurator Eesti’l saadaval oma kaubamärgi tooted „WORKSAFE“, mille raames pakutakse erinevaid töörõivad, töökindaid – mis kõik on välja arendatud tootespetsialistide poolt mõeldes nende kasutusmugavusele ja kvaliteedile.

Omades 22 aastast kogemust Eesti turul ollakse pädevaimad pakkumaks kliendile paindlikke ja kohandatud lahendusi vastavalt kliendi soovidele ja vajadustele.

Meie kontaktisikud, tooted ja teenused on leitavad www.procurator.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077