Autor: Harro Puusild • 10. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Septembris jätkus kaubavahetuse kahanemine

Statistikaameti hoone
Foto: Meeli Küttim
Kaupade eksport vähenes 2015. aasta septembris 10% ja import 9% võrreldes eelmise aasta septembriga, teatab Statistikaamet. Selle aasta esimese kolme kvartali kokkuvõttes vähenes eksport 3% ja import 5% võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 146 miljonit eurot.

Kõige enam eksporditi septembris elektriseadmeid (19% Eesti koguekspordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (12%), mitmesuguseid tööstustooteid (10%) ning puitu ja puittooteid (10%). Enim kahanes elektriseadmete (79 miljoni euro võrra), mineraalsete toodete (28 miljoni euro võrra) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (27 miljoni euro võrra) eksport. Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes enim mitmesuguste tööstustoodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu (vastavalt 24 miljoni ja 18 miljoni euro võrra).

Kõige rohkem imporditi septembris Eestisse elektriseadmeid (18% koguimpordist), põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (11%) ning mehaanilisi masinaid (10%). Impordi vähenemist mõjutas enim mineraalsete toodete ning elektriseadmete sisseveo kahanemine (vastavalt 64 miljoni ja 62 miljoni euro võrra). Samas suurenes transpordivahendite ja mehaaniliste masinate sissevedu (kumbki 15 miljoni euro võrra).

Ekspordi sihtriikide seas oli septembris esikohal Rootsi (18% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (17%) ja Läti (11%).Enim vähenes eksport Venemaale ja Rootsi (vastavalt 67 miljoni ja 40 miljoni euro võrra). Eksporti Venemaale mõjutas enim keemiatööstuse tooraine ja toodete ning mehaaniliste masinate väljaveo kahanemine ning eksporti Rootsi elektriseadmete väljaveo kahanemine. Eksport kasvas enim Alžeeriasse ja Kuveiti (vastavalt 17 miljoni ja 7 miljoni euro võrra), kuhu viidi põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (teravilja).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12%) ja Leedust (10%). Enim kahanes kaupade import Soomest, Rootsist ja Venemaalt (vastavalt 37 miljoni, 26 miljoni ja 23 miljoni euro võrra). Soomest ja Venemaalt vähenes mineraalsete toodete ning Rootsist elektriseadmete sissevedu. Samas suurenes enim kaupade import Leedust (15 miljoni euro võrra).

Tänavu üheksa kuu kokkuvõttes kahanes eksport võrreldes 2014. aasta sama perioodiga jooksevhindades 256 miljoni euro ja import 463 miljoni euro võrra. Ekspordi ja impordi langust on mõjutanud enim mineraalsete toodete, põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning elektriseadmete kaubavahetuse kahanemine.

Riikide arvestuses on eksport langenud enim Venemaale, Belgiasse ja Lätti. Import on kõige rohkem kahanenud Soomest, Saksamaalt ja Suurbritanniast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077