Autor: Harro Puusild • 4. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Kaitsetööstuse Liit: Poola on suurte võimalustega koostööpartner

Kuldar Väärsi
Foto: Eiko Kink
Eesti ja Poola Kaitsetööstuse Liidud sõlmisid täna koostöökokkuleppe, mille eesmärgiks on kaitsetööstusettevõtete konkurentsivõimelisuse suurendamine rahvusvahelisel turul ning täiendavate koostöövõimaluste leidmine.

Leppele kirjutasid alla Kaitsetööstuse Liidu esimees Kuldar Väärsi ning Poola Kaitsetööstuse Liidu president Slawomir Kulakowski.

„Poola kaitsetööstus on selgelt üks kiiremini arenevaid Euroopas ning meie ettevõtetele suure potentsiaaliga koostööpartner,“ ütles Kuldar Väärsi. „Eesti kaitsetööstus on väga konkurentsivõimeline infotehnoloogia ja teiste tarkade tehnoloogiate sektoris, kus suudame pakkuda väärikat koostööd rahvusvahelisel tipptasemel. Täna allkirjastatud koostöölepe on hea raamistik edasiseks täpsemaks infovahetuseks ning sisuliseks partnerite otsinguks nii Eesti ettevõtetele Poolas kui vastupidi.

Poola Kaitsetööstuse Liit koondab 140 ettevõtet,  neist tuntuimad on riiklik kontsern  Polish Armaments Group S.A., kuhu kuulub 38 ettevõtet, Mesko S.A., mis valmistab relvastust ja laskemoona nii kodumaise turu tarbeks kui ka ekspordiks, lahingumasinate tootja Rosomak, Agusta Westland gruppi kuuluv helikopterite valmistaja PZL Swidnik S.A., laevaehitus- ja tehnoloogiaettevõtted. Peamised ekspordi sihtriigid Poola  kaitsetööstusele on USA, Alžeeria, Türgi, Kanada, Iraak.

Poola on Läänemere piirkonnas juhtiv sõjaline jõud, kes on viimastel aastatel jõuliselt arendanud oma relvajõude ja kaitsetööstust. Poola relvajõududesse suurus rahuajal on 100 000 meest ja naist, millele lisandub 20 000 vabatahtlikku. Poola majandus on suuruselt kuues Euroopa Liidus. Kaitsekulutuste eelarve on ligi 2% SKT'st, mis teeb käesoleva aasta eelarveks 10 miljardit eurot. Lähiaastatel investeerib Poola uutesse relvastusprogrammidesse 35 miljardit eurot.

Eesti Kaitsetööstuse Liit koondab enam kui 100 ettevõtet. Liidu liikmete hulgas on nii Eesti ettevõtted kui rahvusvahelised kaitsetööstuse kontsernid, sealhulgas SAAB, BAE Systems, General Dynamics, MBDA ja RUAG. Eesti Kaitsetööstuse Liit on suunatud Eesti kaitsetööstuse ekspordivõime ning sektori lisandväärtuse kasvatamisele, panustades samuti Eesti kaitsevõime tõstmisesse. Liit teeb tihedat koostööd ka Eesti ülikoolidega.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077