Sakreti tehas läks üle veeldatud maagaasile

Eesti kuivsegude tootja, Mäo tehase omanik Sakret OÜ läks sel nädalal üle veeldatud maagaasile (LNG), mis vähendab ettevõtte kulusid ja on keskkonnasõbralikum.

Sakret OÜ tegevjuhi Ahto Leitudi sõnul laskis ettevõte oma territooriumile 40 kuupmeetri suuruse LNG-mahuti paigaldada pärast seda, kui selgus, et diislikütuse aktsiis tõuseb märkimisväärselt. „Oleme esimene ettevõte Mandri-Eestis, kes on viinud oma tootmise LNG-le üle. Kui saime aktsiisitõusust teada, ei olnud meil muud alternatiivi, kui minna veeldatud gaasile. Kogu meie tootmine, nii liivakuivatid kui ka kontori küte toimis diisli peal, aga sisuliselt üleöö muutus vedelkütus meie jaoks ca 35% kallimaks,“ rääkis Leitud. LNG-mahuti Sakreti Mäo tehase territooriumile paigaldas veeldatud maagaasi müügi ja impordiga tegelev firma OÜ Jetgas.

Ahto Leitudi sõnul investeeris Sakret OÜ uude energiaallikasse ligi 40 tuhat eurot. Vaatamata sellele, et üleminek LNG-le tähendab ettevõtte jaoks paranenud keskkonnasäästlikkust ning pikemas perspektiivis ka rahalist kokkuhoidu, on tegu siiski sunnitud suurinvesteeringuga. „Selle investeeringu tasuvusperiood on hinnanguliselt kaks aastat – ent seda juhul, kui riik ei manipuleeri gaasiaktsiisiga. Ootamatud maksud ja aktsiisid ei ole vahendid, millega täita eelarve puudujääke. Kuigi riigil on eelarvest raha puudu, ei saa seda ikka ja jälle võtta tootjate – ja lõpuks ikkagi tarbijate – taskust,“ ütles Leitud.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara