Autor: Tanel Raig • 21. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sakreti tehas läks üle veeldatud maagaasile

Eesti kuivsegude tootja, Mäo tehase omanik Sakret OÜ läks sel nädalal üle veeldatud maagaasile (LNG), mis vähendab ettevõtte kulusid ja on keskkonnasõbralikum.

Sakret OÜ tegevjuhi Ahto Leitudi sõnul laskis ettevõte oma territooriumile 40 kuupmeetri suuruse LNG-mahuti paigaldada pärast seda, kui selgus, et diislikütuse aktsiis tõuseb märkimisväärselt. „Oleme esimene ettevõte Mandri-Eestis, kes on viinud oma tootmise LNG-le üle. Kui saime aktsiisitõusust teada, ei olnud meil muud alternatiivi, kui minna veeldatud gaasile. Kogu meie tootmine, nii liivakuivatid kui ka kontori küte toimis diisli peal, aga sisuliselt üleöö muutus vedelkütus meie jaoks ca 35% kallimaks,“ rääkis Leitud. LNG-mahuti Sakreti Mäo tehase territooriumile paigaldas veeldatud maagaasi müügi ja impordiga tegelev firma OÜ Jetgas.

Ahto Leitudi sõnul investeeris Sakret OÜ uude energiaallikasse ligi 40 tuhat eurot. Vaatamata sellele, et üleminek LNG-le tähendab ettevõtte jaoks paranenud keskkonnasäästlikkust ning pikemas perspektiivis ka rahalist kokkuhoidu, on tegu siiski sunnitud suurinvesteeringuga. „Selle investeeringu tasuvusperiood on hinnanguliselt kaks aastat – ent seda juhul, kui riik ei manipuleeri gaasiaktsiisiga. Ootamatud maksud ja aktsiisid ei ole vahendid, millega täita eelarve puudujääke. Kuigi riigil on eelarvest raha puudu, ei saa seda ikka ja jälle võtta tootjate – ja lõpuks ikkagi tarbijate – taskust,“ ütles Leitud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077