Puu- ja köögiviljatööstuste müügitulu suurenes

Puu- ja köögivilja töötleva tööstuste müügitulu oli mullu 68 miljonit eurot, mis on aasta varasemast 4,8% enam, selgub Põllumajandusministeeriumis koostatud sektori ülevaatest.

„Müügitulu mõningast kasvu toetas tarbija kindlustunde paranemisest tulenenud sisenõudluse suurenemine. Samas pidurdas eksporti Eesti jaoks oluliste kaubanduspartnerite Soome ja Rootsi nõrk nõudlus,“ ütles  Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.
 
68 miljoni euro suuruse müügitulu juures teeniti 4,9 miljonit eurot kasumit, mis on aasta varasemast 53% enam. „Puu- ja köögiviljatööstuste kogukasum kasvas mullu oluliselt kiiremini kui toiduainetööstuse tegevusalade keskmine, seda põhiliselt müügitulu kasvu ja kulude kokkuhoiu tulemusel,“ ütles Kand. „Samas tuleb 53% suuruse kogukasumi kasvamise puhul arvestada madala võrdlusbaasiga – 2013. aastal kasvasid toorainete hinnad oluliselt ja kasum vähenes peaaegu 40%“.
 
Puu- ja köögiviljatööstused eksportisid 2014. aastal ligi 21 miljoni euro eest, mida oli aasta varasemast 13% vähem. „Venemaa poolt kehtestatud sanktsioonid meie puu- ja köögiviljatöötlejaid otseselt ei mõjutanud, kuid kaudselt jõudsid piirangute mõjud siiski ka Eesti tarbijani. Sanktsioonide tulemusel kaotasid Euroopa Liidu suured puu- ja köögivilja eksportöörid olulise turu ja pakutavad puu- ja köögivilja kogused suurenesid ja hinnad hakkasid langema,“ lisas Kand.
 
SA esialgsetel andmetel oli 2014. aastal puu- ja köögivilja töötlevates ettevõtetes tööga hõivatud keskmiselt 722 inimest, mida oli aasta varasemast 128 inimese võrra rohkem. Puu- ja köögiviljatööstuses tegutseb keskmiselt 5% toiduainetööstuses ning 0,7% töötlevas tööstuses hõivatud inimestest.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara