Autor: Tanel Raig • 21. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

41 toidutoodet said kvaliteedimärgid

Mai alguses hindasid toidueksperdid põllumajandus-kaubanduskojas taas toidutoodete kvaliteeti. Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärk (pääsukesemärk) anti 30 uuele tootele. Tunnustatud Maitse kvaliteedimärgi (ristikumärk) kandmise õiguse sai 11 uut toodet.

„Maikuisele hindamisele esitasid arvukalt eriilmelisi ja huvitavaid tooteid nii suuremad kui väiksemad toiduettevõtted, kelle tooted said ekspertidelt palju kiita. Kogenud toiduekspertide sõltumatu hinnang on tarbijatele abiks kauplustes valikute tegemisel, kuid see on väärtuslik tagasiside ka toidutootjatele. Märki kandvate toodete puhul võib kindel olla nende kõrges kvaliteedis, mida kontrollitakse lisaks esmasele hindamisele ka märgi kandmise ajal jooksvalt,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

„Pääsukesemärk rõhutab toote kõrget kvaliteeti, kuid selle märgi abil on tarbijatel võimalik poest kergesti üles leida toidutooted, mille valmistamisel on kasutatud kodumaist toorainet. Kodu lähedal kasvanud toit on kahtlemata tarbijale kõige parem, seda nii toidu värskuse, usaldusväärsuse kui harjumuspäraste omaduste pärast. Kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab nendel keerulistel aegadel tööd ja leiba ka meie oma põllumeestele,“ lisas Sõrmus.

Mai alguses avaldatud TNS EMORi 2014. aasta lõpul läbiviidud uuringu kohaselt on pääsukesemärk jätkuvalt Eesti tuntuim toidumärgis, mida teab 87% Eesti tarbijatest. Toote kõrgele kvaliteedile ja kodumaisele päritolule viitav Tunnustatud Eesti Maitse ehk pääsukesemärk antakse tootele, mille põhitooraine on 100%-liselt eestimaine ning mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Pääsukesemärki kandvate toodete valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu kontrollitakse märgi litsentsilepingu kehtimise ajal ka ettevõtetes kohapeal.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita. Ka ristikumärgi tuntus on kasvanud, ulatudes eelpool nimetatud uuringu andmetel 53 protsendini.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077