Liive: investeerime põlevkivisse kuni 4 miljardit eurot

Eesti Energia investeerib kümne aasta jooksul Ida-Virumaale 3-4 miljardit eurot põlevkivitööstusesse, ütles ettevõtte juhatuse esimees Sandor Liive.

Eesti Energia uuendab kümne aasta jooksul 75% põlevkivi töötlemise seadmetest, edastas ettevõte pressiteates. Riigifirma asendab vananenud tootmisvõimsused tänapäevaste keskkonnasäästlike ja tõhusate tehnoloogiatega ning laiendab vedelkütuste tootmist.

Liive teatel jõuab Eesti kümne aasta pärast põlevkivitööstuse investeerimiskavade teostumisel vedelkütuste tootmismahu kasvu tõttu energiapuudujäägiga riikide hulgast Taani kõrvale energia ülejäägiga riikide sekka.

Liive kinnitas, et Eesti Energia strateegia on võimalik ellu viia tänaste kaevemahtude juures ning ilma toetusteta. Tema sõnul toodab ettevõte põlevkivist esmalt õli, tootmisprotsessis tekkivast põlevkivigaasist ja poolkoksist saab aga elektrit. Ettevõte läheb üle uuele tehnoloogiale, mis on kaks korda efektiivsem. "Põlevkivist otse elektrit tootes saime kätte 30% selles peituvast energiast, uue tehnoloogiaga jõuame aga 70%ni. See tähendab ka kaks korda väiksemaid CO2 heitmeid,“ ütles Liive.

Eesti Energia juhi kinnitusel suureneb strateegia elluviimisel ka taastuvenergia tootmismaht. Liive sõnul võetakse suurem osa põlevkivis peituvast energiast välja vedelkütuste kujul. Kuna toodetava elektri kogus väheneb, tuleb see osaliselt asendada taastuvenergiaga.

Osale arutelus

  • aripaev. ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara