Autor: Raigo Neudorf • 1. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlaste kogemus – robotid toovad tööd juurde

Soomes tegutseva ettevõtte Valmet Automotive kogemus näitab, et vastupidiselt levinud kartusele võivad robotid hoopis tööd juurde tuua, kirjutab Tekniikkatalous.fi.

Täpselt nii on läinud Soomes Uusikaupunki linnas, kus Valmet tegeleb Mercedeste tootmisega. Valmet Automotive tootmisjuhi Pasi Rannuse kinnitusel on ettevõte suuresti tänu robotite kasutamisele viimase pooleteise aastaga juurde palganud 700 töötajat.

Valmet ja Daimler sõlmisid paari aasta eest kokkuleppe, mille kohaselt hakati Soomes A-klassi Mercedeseid valmistama. Enne tootmisega alustamist automatiseeris Valmet tootmisliinid, hankides ABB-lt tehasesse 200 robotit.

Praegu teostavad 90% tehase keevitustöödest masinad, värvimistööde juures on robotite osakaal 70%.

Samas poleks ilma automatiseerimata Mercedeste tootmisega Uusikaupunkis üldse algust tehtud. Nii on tekkinud olukord, kus robotid pole inimestelt mitte tööd ära võtnud, vaid võimaldanud hoopis tootmismahte kasvatada ja lisatööjõudu palgata.

„Selleks, et Soomes tootmine jätkuks, vajame me automaatikat ja roboteid,“ märkis Rannus.

Muutunud on ka töö sisu. Kui enne tegi keevitustöid inimene, siis nüüd tegeleb sellega robot. Samas on tekkinud vajadus robotite juhtimise järele.

„Robot on nagu kogemuseta laps, keda peab õpetama,“ lisas Rannus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077