Autor: Raigo Neudorf • 19. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BW: Ettevõtted jahivad tootlikkuse asemel kasumit

Businessweek.com (BW) kirjutab USA turu näitel, et kui peale majanduskriisi (2009) näitasid tootmisettevõtted kiiret tootlikkuse kasvu, siis praeguseks pole sellest kasvust suurt midagi järgi  jäänud.

Vahetult peale kriisi olid paljud ettevõtted olukorras, kus majanduslanguse tõttu oli kärbitud kulusid ja vähendatud töötajate arvu. Tänud sellele tegutseti varasemast efektiivsemalt ning kasvas ka ettevõtete tootlikkus. Tänaseks on aga tootlikkuse kasv pidurdunud ning tänavu esimeses kvartalis pöördus see 2013. aasta viimase kvartaliga isegi langusesse.

BW hinnangul on tootlikkuse kasvu peamiseks piduriks asjaolu, et ettevõtted ei investeeri enam endise hooga oma töötajatesse. Ettevõtete investeeringud kahanesid kriisi tulemusena ligi 25 protsenti ning peale kriisi pole olukorra taastumine kulgenud oodatud rütmis. Kaasa pole aidanud isegi varasemast soodsamad intressimäärad, mis on muutnud laenamise varasemast soodsamaks.

Bank of America Merrill Lynchi teatel on peale viimast kriisi olnud ettevõtete kapitaliinvesteeringute maht keskmiselt 30% madalam kui see oli 5 eelneva kriisi järgselt. Seetõttu on paljud töötajad jäänud ilma töövahenditest, tarkvarast ja muust sarnasest, mis aitaks töötajail tootlikkust kasvatada. Majandusanalüüside Büroo andmetel on USA ettevõtetes töövahendite keskmine vanus 7,4 aastat, mis on viimase 20 aasta kõrgeim näitaja.Samas pole asi selles, et ettevõtetel napib investeeringuteks vaba raha. Pigem vastupidi: viimase nelja aastaga on sularaha hulk ettevõtete bilanssides kasvanud 70 protsendi võrra, ulatudes 2 triljoni dollarini. See näitaja on võrreldav kogu Venemaa SKT-ga.

Kuigi ettevõtete kasumid on suured, langes töötajate töötasu määr SKT suhtes 65 aasta madalaimale tasemele. See näitab, et ettevõtted kulutavad vabu vahendeid investeeringute asemel dividendide maksmiseks ja aktsiate tagasiostuks.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077