Autor: Raigo Neudorf • 24. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjad kasutavad aktiivselt elektri grupiostu võimalusi

Energiaturg OÜ tegevjuhi Pirmin Tamme kinnitusel kasutavad kohalikud tootmisfirmad väga aktiivselt elektrienergia grupiostu võimalusi, seda just suurema tarbimisega ettevõtete poolt.

„Kindlasti on see nii ka selle tõttu, et suurettevõtted kuuluvad erinevatesse gruppidesse ning omanikfirma või haldusfirma korraldab ühishanke oma hallatavatele ettevõtetele,“ hindas Tamm.

„Nii on see ka näiteks meie ühe omanikfirma Capital Mill OÜ puhul, kus kõik paarkümmend kinnistut ehk eraldi OÜ-d liidetakse kokku ja tehakse ühine hange ja seda veel paljude sarnaste kinnisvarahaldusettevõtete poolt. Samuti on levinud, et suured grupid – nagu ETK ja NG Investeeringud -  liituvad omavahel. Meie kogemustel on vähe suurettevõtteid, kes pole kusagil ühishankes osalenud või osalemas,“ selgitas ta.

Tamme sõnu on seni suurimateks grupiostudeks olnud NG Investeeringute hange, KOV ühishange, vee-ettevõtete ühishange, Riigi Kinnisvara ühishange jne.

Grupiostude puhul võidavad ennekõike väiksemad ettevõtted, kes selle grupiga liituvad. Kuna elektrimüüjad peavad ka n-ö hulgiturul elektrienergiat ostma ja broneerima, on seal miinimumkogused, mis on Eesti mõistes küllaltki suured.

„Kui suurettevõtted üksinda katavad selle miinimumkoguse ära ja saavutavad sellega juba mastaabiefekti, siis väiksemad ettevõtted mitte ning neil oleks kasumlikum liituda. Kui liituvad suuremad grupid, siis loeb müüja teadmine, et grupp küsib pakkumisi mitmest kohast. Siis nad kardavad suurest mahust ilma jääda ja elektriäri on teada tuntud mahuäri,“ märkis Tamm.

Kõige tähtsam on elektrienergia ühishanke puhul, et keegi alati võidab ja keegi kaotab. Näiteks liituvad omavahel ühelt poolt ainult öösel elektrit tarbiv ettevõte, teiselt poolt aga ainult päevatarbija.

„Hind tuleb nii-öelda (1+1)/2, kuid see tarbija, kes öösel tarbib, kaotab nüüd ühishankest ja kes päevasel ajal tarbib, võidab. Nii on kõigi ühishangete puhul – tuleb aru saada, kas sinu jaoks on mõistlik selle grupiga liituda või mitte. Öösel maksab elekter oluliselt vähem kui päeval.  Tiputundideks peetakse vahemikku 08-20 ja mida vähem sel ajal elektrit tarbid, seda parema hinna saavutad. Võimalik, et sul üksinda tuleks palju parem hind kui grupihanke puhul ja seda ükskõik mis tarbimismahu puhul,“ selgitas Tamm.

Pirmin Tamm räägib elektrienergia grupiostude eelistest ja ohtudest 15. mail toimuval seminaril „Kuidas kasvatada efektiivsust tootmises?“ Seminariga on võimalik täpsemalt tutvuda SIIN .

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077