Autor: Raigo Neudorf • 4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi plaanib igal aastal investeerida 100 miljonit eurot

Jaotusvõrguettevõte Elektrilevi plaanib tänavu võrguteenusesse investeerida 105 miljonit eurot. Jätkates ligikaudu 100 miljoni euro investeerimist aastas, plaanitakse 2025.aastaks jõuda olukorda, kus 90% klientidest saab elektri ilmastikukindla võrgu kaudu.

Möödunud aasta lõpuks oli maa- ja õhukaablisse viidud 50% liinidest ja ilmastikukindla võrgu mõjualas 57% tarbijatest.

“Investeeringuid hoogsas tempos jätkates lisandub siia igal aastal 3-4 protsenti meie klientidest,” ütles Elektrilevi juht Tarmo Mere. Arvestust peetakse majapidamist varustava järjestikku ilmastikukindlaks ehitatud keskpingevõrgu kaudu.

“Meie investeeringute lage mõjutavad võrgutariif, laenuvõime ja elektriehitusturu võimekus. Püüdes investeeringuid näiteks veelgi kiirendada, läheks üks või teine komponent tasakaalust välja ja oodatav kasulikkus ei ole enam nii suur. Oleme jõudnud kõiki tegureid arvesse võttes jätkusuutliku strateegiani, millega tagame võrgu kvaliteedi kasvu mõistlikus tempos,” selgitas Mere.

Ta lisas, et ka võrgumahult ja kliendiarvult Elektrileviga igati võrreldava Soome Fortumi ehk uue nimega Caruna aastane investeeringumaht on 100 miljonit eurot, millega nad on otsustanud stabiilselt jätkata sõltumata majandusolukorrast.

“Kui meie saime tänu võrgutariifi muutusele märkimisväärselt investeeringuid suurendada pisut enam kui kaks aastat tagasi, siis Soomes on stabiilsel investeerimisvool pikem ajalugu. Võrguettevõtte puhul on just võrgu hoolduse ja uuendamise järjepidevus väga oluline, et aastate pärast ei tekiks kvaliteedis järsku tagasilangust ja korraga suurt kapitalivajadust,” ütles Mere.

Elektrilevi investeeringud jagunevad eelkõige võrgu töökindluse parandamise, kaugloetavate arvestite paigaldamise ja uute võrguühenduste ehitamise vahel.

Suurim osa tänavustest investeeringutest ehk 55,9 miljonit eurot on kavandatud võrgu töökindluse ja võrguteenuse arendamiseks. Kõige mahukamad tööd 2014.aastal on piirkonnalajaamade uuendamised Haapsalus, Kosel, Nõmmel, Mustamäel,  Kullamaal, Jõhvis, Paldiskis, Kilingi-Nõmmel ja Karksi-Nuial.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077