Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev, Электронный справочник Äripäev • 18. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrifirmadel mõõt täis: Elektrilevi põletab tarbija raha

Eesti Energia tütarettevõte Elektrilevi juhtimis- ja investeerimisotsused on elektritööde ettevõtjate hinnangul jahmatavad, kirjutab Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liit (EETEL) avalikus pöördumises.

Eile saatis EETEL Konkurentsiametile märgukirja, milles juhib tähelepanu probleemidele OÜ Elektrilevi investeerimispoliitikas. Liidu tegevjuhi Are Veski sõnul sundisid kirja koostama aastaid kogetud väärad ning majanduslikult kahjulikud otsused siinsel turul domineeriva võrguettevõtte tegevuses.

„Tänavu aasta alguses tegime oma liikmesfirmade abil analüüsi Elektrilevi investeeringutest viimasel kümnendil ning tulemused on jahmatavad,“ ütles Veski.

EETELi märgukirjas tuuakse näiteid Elektrilevi võrgehitustest, kus 7 - 8 aastat tagasi rajatud liine on hakatud asendama uutega. „Suhteliselt uute õhuliinide asendamine maakaablitega olukorras, kus märkimisväärne osa Eesti elektrivõrkudest toimib kriitilises seisundis, on selgelt OÜ Elektrilevi vale investeerimispoliitika,“ öeldakse märgukirjas.

Analüüsides uute liiniehituste hangete hindu, tuuakse välja nende põhjendamatu kulukus. „Meie hinnangul saaks Elektrilevi ehitada mitmeid uusi objekte kuni poole odavamalt,“ tõdes Veski.

Märgukirjas käsitletakse veel Elektrilevi ebaõnnestunud varahaldamistarkvara IT-lahendust, mille hankeks kulutati 2006. aastal ligi 50 miljonit krooni. Pika ja kuluka rakendmisprotsessi käigus tarkvara põhiosas tööle ei saadudki ning 2013. aastal sellest loobuti. Samuti majanduslikult põhjendamatut elektriarvestite vahetust enne uute kaugloetavate elektriarvestite kasutusele üleminekut.

„Kokkuvõttes võib tõdeda, et täna maksvad tarbijad oma elektriarvest umbes viiendiku osas kinni Elektrilevi valed investeerimisotsused,“ märkis Veski.

EETEL teeb märgukirjas Konkurentsiametile mitu ettepanekut Elektrilevi investeeringute inventuuriks. Rõhutatakse, et senisest märkimisväärselt rohkem tuleb investeerida Elektrilevi võrgu varustuskindlusesse piirkondades, kus sellega on kõige kriitilisem olukord.

EETEL on 20 aastat tegutsenud ja 100 ettevõtet ühendav erialaliit. EETELi liikmesfirmades töötab üle 4500 inimese.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077