31. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Vare: omast võttest selili

Eesti Elektritöötuse Liidu tegevjuht Tõnis Vare kirjutab, et Reformierakonna ja SDE poolt 11 kuuks sõlmitud koalitsiooni tegevuskava tegi mitu üllatuslikku muudatust Eesti energiapoliitikas.

Elektriga soetud otsustest on kõige üllatavam koalitsioonilepingus toodud kavatsus kaotada senine põhimõte, et iga elektri tarbija ja elektri tootja peab majanduslikult vastutama oma elektri tarbimise ja tootmise mõjude eest elektriturul.Bilansienergia terminit kasutatakse vaid elektrituru regulatsioonis, seega on tõenäoliselt kavas kaotada elektri bilansivastutus väikestele elektri ja soojuse koostootjatele ning panna keegi teine väiketootja tekitatud kulusid kinni maksma.

Eesti tänast reeglistikku võib nimetada tugevaks bilansivastutuseks. See on väga tähtis, sest elektrit tuleb alati toota sama palju kui teda samal hetkel tarbitakse. Euroopa Komisjoni analüüsi alusel on Eesti vastav regulatsioon Euroopa 8 parima seas. Uue koalitsiooni tegevuskavas on otsus, mis seab eesmärgiks kaotada Eestis seni kasutatud tugeva bilansivastutuse põhimõte: „pooldame elektri- ja soojatootmises järk-järgulist üleminekut taastuvenergeetikale /.../. Üleminekut ei rahastata tarbija taskust, vaid heitmekaubanduse lisatuludest, taastuvenergia koostöömehhanismide ning bilansienergia (väiketootjate võimalus toota võrku taastuvenergiat ja tasaarveldada selle aasta jooksul energiatarbimisega) süsteemi kaudu“.

Euroopas toimub praegu täpselt vastupidine protsess. Euroopa Liidu 28-st liikmesriigist 12-s on osad taastuvenergia tootjad  bilansivastutusest vabastanud. Selle tulemusel on oma turuosa kiiresti kasvanud elektritootjad, keda ei huvita elektri tootmine siis kui elektrit on tegelikult vaja, vaid siis, kui seda on hea toota.Viimase viie aasta jooksul kuhjunud probleemid on tänaseks viinud Euroopa Komisjoni niikaugele, et muutmisel olevas taastuvenergia toetamise üleeuroopalistes põhimõtetes on lubatud toetada vaid bilansivastutust kandvaid taastuvenergia tootjaid. Kui elektri tootja on bilansivastutusest vabastatud, siis temale riigi poolt abi (lisatasudena või soodustariifidena) anda ei tohi. Piirang kehtestatakse riikides, kus toimib päevasisene elektriturg (sh Eestis - meil toimib Nord Pooli päevasisene Elbas turg).Eesti Elektritööstuse Liit teeb seetõttu kaks järeldust:1) elektri ja soojuse koostootmise vabastamine bilansivastutusest toob Euroopa kogemusele tuginedes kindlasti kaasa negatiivseid moonutusi ka Eestis. Neid mõjusid tuleks põhjalikult analüüsida enne lõplikku otsustamist,2) kavandatud bilansivastutuse kõrvalmõjuks on keeld anda samadele tootjatele muud toetust.

Euroopa riikide kogemusele tuginedes on vägagi tõenäoline, et bilansivastutusest vabastuse negatiivne kõrvalmõju on suurem kui saadav kasu. Seega taastuvenergia tootmise edendamine valede meetodite abil on kindel tupiktee.

Järeldus on ühetine - kukume omast võttest selili.

Autor: Tõnis Vare

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077