Autor: Indrek Kald • 18. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia kaotas suurelt turuosa

Eesti Energia turuosa Eesti elektrimüügis kukkus aastavahetusel märkimisväärselt ning oli jaanuari seisuga 60 protsenti võrreldes 72 protsendiga detsembris.

Kui suurima elektrimüüja bilansiportfelli osa turu kogumahu suhtes vähenes, siis mitme temale järgneva turuosalise osakaal kasvas võrreldes eelmise aastaga. Nii oli suuruselt teise elektrimüüja Elektrumi turuosa detsembris 9,6% ja jaanuaris 14,6%. Kolmandat kohta hoidva Baltic Energy Servicesi osakaal kerkis 9,3%-lt 10,2%ni.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul hakkab Eesti elektriturg üha enam võtma paljude müüjatega konkurentsituru nägu.

"Suurima müüja osakaalu märgatav vähenemine peaks vaigistama nende hääli, kelle hinnangul Eesti elektriturul pole tarbijal valikuvõimalust," märkis ta pressiteates.

Töösse läinud EstLink 2 peaks Eleringi teatel veelgi suurendama eeldusi konkurentsiks läbi Põhjamaade elektrimüüjate paremate võimaluste Eesti turule sisenemiseks.

Leping elektri ostuks oli jaanuari lõpus Eleringi andmelao statistika kohaselt olemas ligi 554 000 mõõtepunktil ning elektrilepinguta mõõtepunkte, kus tarbiti elektrit üldteenuse alusel, oli ligi 160 000. Üldteenuse osakaal tarbimisest moodustab ligikaudu 8%.

Elektrimüüjat vahetada otsustanud kliente, kellel hakkas veebruari algusest kehtima leping uue müüjaga, oli 3600. Müüja vahetajate hulk oli kordades kõrgem võrreldes eelmise aasta esimeste kuudega.

Bilansihaldurite bilansiportfellide eelmise aasta ja aasta viimaste kuude turuosad, mis sisaldavad nii võrguettevõtjate võrgukadusid kui ka üldteenuse korras tarbitud elektri koguseid, on toodud alljärgnevas tabelis. Bilansihaldurite portfellide osakaalud süsteemi tarbimisest on arvutatud bilansihalduri bilansipiirkonnas mõõdetud tarbimise kogumahu alusel ning need ei võrdu elektri müügimahtudega lõpptarbijatele.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077